Matsmart tar in totalt 100 miljoner – IKEA koncernen investerar

By on 24 januari, 2018
Matsmarts grundare Ulf Skagerström, Karl Andersson och Erik Södergren.

D-Ax, Norrsken – och nu också IKEA koncernen. Matsmart fortsätter att locka tunga namn i kampen för en bättre miljö och minskat matsvinn.

– Vi kan lära oss mycket av IKEA koncernen och får chansen att nå ut till många människor. Dessutom har vi stora möjligheter att hitta synergier i vår gemensamma kamp mot matsvinnet, säger Karl Andersson, vd, Matsmart.

I slutet av 2017 stod det klart att D-Ax – Axel Johnsons arm för investeringar i startupbolag – och Norrsken investerar i Matsmart. Nu tillkommer IKEA koncernen (Ingka Holding B.V. och dess kontrollerade enheter) och den totala investeringsrundan – från nya och befintliga ägare – skrivs till 100 miljoner kronor.

IKEA koncernen har tydliga målsättningar när det kommer till att minska det egna matsvinnet, som ska halveras till augusti 2020. Dessutom ska 90 procent av allt matavfall återvinnas eller omvandlas till en resurs, som biogas.

Matsmart är ett intressant bolag med en genuin affärsidé som stämmer väl överens med våra ambitioner om att fler människor får tillgång till bra mat till ett lågt pris. Minoritetsinvesteringar som den här syftar till att stödja innovativa företag som är verksamma inom sektorer relevanta för IKEA koncernen och som har en positiv inverkan på människor och miljö, säger Krister Mattsson, Head of Corporate Finance, Tax & Treasury på IKEA Group.

För Matsmart möjliggör investeringsrundan en fortsatt satsning på ökad tillväxt. 2017 nådde bolaget en rullande omsättning på drygt 200 miljoner kronor och räddade 2022 ton mat från att slängas.

– Det finns ofantligt stora mängder mat att rädda och intresset för vår idé bara ökar, från såväl kunder som leverantörer, säger Karl Andersson och fortsätter: Även befintliga ägare tror fortsatt starkt på bolaget och den resa vi har framför oss. Vi är väldigt glada över att även de fortsätter att investera i Matsmart i den här kapitalrundan.

Bland tidigare investerare finns bland andra Northzone, GP Bullhound, Edastra och Inbox Capital liksom en rad affärsänglar.

Om Matsmart
Matsmart säljer mat – med 20-90 procents rabatt – som i många fall annars hade slängts. Orsakerna varierar, men ofta beror det på förpackningsbyten, säsongsvaror samt korta eller passerade bäst-före-datum. Under 2017 räddade Matsmart 2022 ton mat från att slängas och företaget har sett en explosiv tillväxt, med en just nu rullande omsättning på drygt 200 miljoner kronor. Matsmart grundades av Karl Andersson, Erik Södergren och Ulf Skagerström och lanserades i Sverige 2014. Sedan dess har Matsmart också expanderat till Norge och Finland. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Se även www.matsmart.se.

Om IKEA koncernen (Ingka Holding B.V. och dess kontrollerade enheter)
Vår vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna. Vår affärsidé är att erbjuda ett brett sortiment av väldesignad, funktionell och prisvärd heminredning, som är producerad med omsorg om människor och miljö. 

IKEA koncernen äger och driver 362 varuhus i 29 länder under franchiseavtal med Inter IKEA Systems B.V., som är ägare till IKEA konceptet och global IKEA franchisegivare. Under verksamhetsåret FY17 hade IKEA koncernens varuhus 817 miljoner besök och 2.1 miljarder människor besökte www.IKEA.com

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login