Myndighet vill säkerställa en fungerande infrastruktur för kulturutbud i hela landet

By on 2 mars, 2022

”Regeringen behöver förtydliga relationen mellan de kulturpolitiska målen och kontinuerligt se över den politiska styrningens effekter på den konstnärliga friheten. Regeringen bör också förtydliga vilken infrastruktur som krävs för att säkerställa kulturutbud i hela landet”, skriver Myndigheten för kulturanalys.

Rapporten ger en samlad bild av utvecklingen i relation till de kulturpolitiska målen under perioden 2020–2021 och fokuserar på pandemins konsekvenser för kulturområdets aktörer och deltagandet i kulturlivet – men också på konstens och kulturens frihet. Kulturanalys pekar också på kultursektorns behov av förstärkt finansiering med anledning av de strukturella problem som pandemin tydliggjort. Det handlar bland annat om att säkerställa en fungerande infrastruktur för kulturutbud i hela landet.

En infrastruktur som gör det möjligt för alla att delta

”Pandemin har tydliggjort att kulturområdet består av en komplex infrastruktur, där institutioner, organisationer, företag och enskilda utövare baserade i offentlig och privat sektor och i det civila samhället är beroende av varandra för att kunna bedriva verksamhet”, skriver Myndigheten för kulturanalys och fortsätter:

”Kulturanalys har genom såväl nationella som nordiska kartläggningar visat att denna infrastruktur redan innan pandemin var sårbar – särskilt i landsbygdskommuner. Oberoende av pandemin står också regional och kommunal nivå inför ekonomiska utmaningar med anledning av den demografiska utvecklingen, vilket riskerar att påverka finansieringen av kulturens geografiska infrastruktur negativt. 

Samtidigt är denna infrastruktur avgörande för att skapa, upprätthålla och förmedla det kulturutbud som krävs för att alla i hela landet ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Inte minst har det blivit tydligt vilken avgörande roll aktörer i det civila samhället spelar, både genom att erbjuda invånarna möjlighet till eget utövande och genom att vara arrangör och erbjuda lokaler för kulturverksamheter så att de kan möta en publik”.

Kulturanalys rekommenderar därför regeringen att: Tydliggöra vilken infrastruktur som krävs för att göra det möjligt för alla att delta i kulturlivet oavsett var man bor i landet.

”I syfte att främja en väl fungerande infrastruktur i hela landet finns anledning att överväga reformer som utgörs av mer generella stöd som regioner och kommuner kan fördela utifrån de olika behov som finns på olika platser i landet. Särskild anledning att överväga mer generella insatser finns gällande utbudet riktat till barn och unga. 

Den statliga kulturpolitiken har genomfört viktiga reformer för att tillgängliggöra detta utbud, genom exempelvis Skapande skola och stöd till kulturskolan. Dock är Skapande skola beroende av enskilda kommuners förutsättningar att ansöka om stödet och deltagandet i kulturskolan präglas av social stratifiering.”

Kulturanalys rekommenderar därför regeringen att: I större utsträckning överväga åtgärder och reformer som tryggar alla barns och ungas rätt att möta en mångfald av konst- och kulturuttryck.

Rapporten Kulturanalys 2022 är ett regeringsuppdrag och presenterar myndighetens samlade bedömning av läget i relation till de kulturpolitiska målen. Lägesbedömningen baseras i första hand på myndighetens samlade rapportproduktion under perioden 2020–2021.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login