Naturbruksprogrammet i Örebro bjuder in till fest

By on 17 april, 2023
Bild: Örebro kommun

Naturbruksprogrammet i Örebro bjuder in till fest, välkommen på Naturbruksdagen. Hästaktiviteter, simulatorer och traktorkörning, det och mycket mer händer lördag 29 april kl. 10-15 på Naturbruksdagen på Kvinnerstaområdet.

Dagen arrangeras av Naturbruksprogrammet tillsammans med flera samarbetspartners.

– Vi vill visa upp vad Naturbruksprogrammet och branschen erbjuder inom lantbruk, skogsbruk och hästhållning. Naturbruksdagen är både ett öppet hus för de ungdomar som ska söka gymnasiet och en händelserik och rolig dag för hela familjen, berättar Linnea Gerlström, rektor på Naturbruksprogrammet.

För den hästintresserade finns till exempel möjlighet att träffa utbildningens hästar, se uppvisning av islandshästar och körhästar och även testa skogskörning med häst. För den motorintresserade finns möjlighet att testa utbildningens simulatorer, se utställning av skotare och testa att köra en traktor.

För den djurintresserade finns förutom hästar möjlighet att hälsa på kor och får. Dagen bjuder också på flera tävlingar, utställare och god mat! Självklart finns både elever och lärare på plats under dagen.

“Dialogen med branschen är otroligt viktig”

De senaste åren har Naturbruksprogrammet på Kvinnerstaområdet i Örebro genomgått stora förändringar för att bli ännu mer attraktivt och matcha branschens efterfrågan på arbetskraft. Sedan 2021 är programmet en del av Karolinska gymnasiet. Eleverna läser gymnasiegemensamma ämnen i centrala Örebro och yrkeskurserna på Kvinnerstaområdet och ute på gårdar hos länets lantbrukare. Programmet erbjuder inriktningarna lantbruk, hästhållning och skogsbruk.

Inom inriktningen Lantbruk finns ett nära samarbete med kontaktgårdar, där eleverna tillsammans med sina lärare får genomföra grundläggande arbetsmoment i maskinkörning och djurskötsel. Samtidigt som eleverna får en inblick i verkligheten får gårdarna hjälp och avlastning. Annica Vimnäs på Mäjsta Gård i Glanshammar har varit kontaktgård i tio år och ser många fördelar.

– Det är roligt att vara kontaktgård och ger oss hjälp i vardagen, men det viktigaste tycker jag är att få unga intresserade av naturbruk och djurhållning. Som kontaktgård får vi även möjlighet att välja de bästa när vi rekryterar. Naturbruksprogrammet på Kvinnerstaområdet är definitivt den utbildning som skapar bäst kompetens för oss inom grön näring i Närke och är jätteviktig för oss som arbetsgivare, säger Annica Vimnäs.

Genom att en stor del av den praktiska utbildningen sker ute på gårdar hos länets lantbrukare får eleverna tillgång till den moderna teknik som idag är en verklighet i branschen.

– Dialogen med branschen är otroligt viktig för att vi ska kunna rusta eleverna med rätt kompetens och för att utveckla utbildningen så att den ännu bättre matchar branschens krav på framtida medarbetare. Det sker bland annat genom program- och yrkesråd. Vi skulle gärna se fler samarbetspartners från de större gårdarna, som också har stora kompetensbehov, säger Linnea Gerlström.

En av länets bästa hästanläggningar och modern skogsmaskinpark

I Sverige har antalet elever som söker till Naturbruksprogrammet ökat markant de senaste åren och programmet har blivit ett av de mest populära yrkesprogrammen. På Kvinnerstaområdet finns en av länets bästa hästanläggningar, eget utbildningsstall och egen anläggning med ridhus och träningsmöjligheter för både ridning och trav. Det finns också en modern skogsmaskinpark, simulatorer och egen skogsmark, som eleverna brukar med moderna skogsmaskiner.

– Idag är det fler elever som söker till inriktningen Lantbruk utan att ha någon tidigare bakgrund inom lantbruk. Det är väldigt positivt med tanke på det stora kompetensbehov som finns inom branschen. Många av eleverna inom samtliga inriktningar får erbjudanden om anställning redan innan examen, säger Linnea Gerlström.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login