Ny utställning på Lindesbergs Stadsbibliotek om Wedevågs historia

By on 30 mars, 2022
Foto: LindeKultur

Lördag 2 april kl 11:00 öppnas sommaren utställning i Kulturarvshörnan på Lindesbergs Stadsbibliotek, denna gång uppmärksammas Wedevåg och dess 700-åriga historia – från hytta till bruk och senare till industri.

Utställningen har producerats i samarbete mellan Sten B Norén och Lindesbergs kommuns Kultur- och fritidsenhet och går att till 31 juli.

”Det är viktigt att vi lyfter kulturhistorien och kulturmiljöer i hela kommunen. Och den här utställningen ger en fin introduktion till Wedevågs långa historia”, berättar Helen Sannerstedt – museiintendent på Lindesbergs kommun.

Utställningen invigs lördag 2 april kl 11.00. Sten B Norén berättar om utställningen och det blir visning av film.

Smederna Erik Nilsson och August Kolmodin i redskapsfabriken 1929.

Wedevågs Bruk i Lindes Bergslag är ett av Sveriges äldsta nu existerande företag med anor ända från 1400-talet. Brukets utveckling genom seklerna ger en levande bild av hur brukshanteringen vuxit fram – först i kamp med en karg natur, senare i hård konkurrens med inhemska och utländska medtävlare. Det är en fascinerande berättelse om övervunna svårigheter, om segt arbete av generation efter generation av bruksmän och om skapande insatser på skilda områden.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login