Nya åldersgränser på 1177.se underlättar

By on 29 november, 2022
Arkivbild

Nya åldersgränser på 1177.se underlättar för unga och deras vårdnadshavare. Efter beslut i regionstyrelsen ska åldersgränserna på 1177.se nu uppdateras i syfte att underlätta för de barn, unga och vårdnadshavare som vill kontakta vården digitalt.

– Inte minst under pandemin visade det sig att de nuvarande åldersgränserna på 1177.se inte är optimala. I vissa fall har det till exempel varit svårt för vårdnadshavare att hjälpa sina yngre tonåringar med att boka tid eller förnya recept. Så ska det inte vara och nu genomför vi de här förändringarna i syfte att skapa ett smidigare och mer heltäckande system, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Det var vid dagens regionstyrelse som ledamöterna valde att dels ställa sig bakom den nationella utredning som visar de behov, krav och förutsättningar för åldersgränser i alla 1177-tjänster som kräver inloggning, dels realisera den för Region Örebro läns räkning.

– De digitala tjänster vi erbjuder måste hela tiden utvecklas med hänsyn till unga patienters behov samtidigt som vi måste inkludera vårdnadshavarna då de unga inte står på egna ben fullt ut. Det här beslutet är ett steg i den utvecklingen, säger Andreas Svahn.

De nya åldersgränserna för 1177.se innebär bland annat att:

  • Barn självständigt kan kontakta vården digitalt utan nedre åldersgräns. För tjänster som kräver säker identifiering behöver barnet ha en giltig e-legitimation.
  • Vårdnadshavare kan kontakta vården digitalt för sitt barns räkning fram till det att barnet fyller 18 år.
  • Från 13 års ålder får barn generell tillgång till all sin personliga journalinformation.
  • Vårdnadshavare har generell tillgång till barnets personliga journalinformation fram till det att barnet fyller 15 år.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login