Nya omsorgstjänster kan ge ökad livskvalitet för äldre

By on 13 oktober, 2019

Hemstäd står idag för cirka 75% av den totala omsättningen för RUT-avdrag. Det finns dock en helt annan avdragsgill tjänstetyp som många skulle ha nytta av men få känner till – omsorgstjänster.

Omsorgs-RUT är skapat för den som behöver ett extra stöd med enklare vardagssysslor. Det gäller främst tjänster som utförs i, eller i anslutning till, hemmet, men det kan också handla om stöd vid promenader, enklare utflykter eller annan fysisk aktivitet. Enligt Gustav Jakobsson, marknadsansvarig på Veteranpoolen, börjar nu fler få upp ögonen för den här typen av tjänster.

– De flesta som kontaktar oss har en äldre anhörig som behöver lite extra stöd i vardagen, då kan den här typen av tjänst vara en extra trygghet både för den äldre kunden och den anhöriga. Någon timmes hjälp med enklare ärenden, eller hjälp att utföra hushållssysslorna, kan göra stor skillnad i livskvalitén.

Päivi Laajisto är omsorgsveteran i västra Stockholm. Hon har varit med i Veteranpoolen i 2,5 år efter att hon blev pensionär vid 62 års ålder. Päivi har en bakgrund inom demensvård och daglig verksamhet.

– Jag kände efter pensionen att jag som älskar att röra på mig behöver ha någonting att göra, och tänkte att städjobb kunde vara bra för mig, det är ett bra ”gym”. Men senare kom det att handla mer om ledsagning och omsorgstjänster. Det är en trygghet för de äldre att alltid veta att det är ett känt ansikte som kommer, säger hon.

Ett av Päivis första uppdrag kom från en ensam dam.

Jag hjälpte henne två gånger i veckan under ett års tid, hon hade ingen släkt kvar i livet. Vi gjorde jättemånga roliga saker genom att jag tog reda på hennes intressen som var kungafamiljen, hästar och hundar, säger Päivi med ett leende.

–  Vi läste Svensk damtidning från pärm till pärm, jag lånade böcker på biblioteket som handlade om kungafamiljen och så högläste jag för henne. Vi besökte katthem och stallet och tittade på hästar. När det var fint väder så satt vi i parken, det fanns ett hunddagis i närheten så då fick vi hälsa på hundarna. Ibland tog vi bara en sväng i blomsteraffären. Detta gjorde henne så glad, hon levde verkligen upp!

Päivi berättar att när kvinnan avlidit skickade hennes gode man ett brev, och tackade för att Päivi  ”lyst upp hennes sista år i livet”.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Veteranpoolen

You must be logged in to post a comment Login