Nya vanor minskar smärta

By on 1 januari, 2019

I Sverige har vi närmare 800 000 personer som lider av artros och man räknar med att den siffran kommer att stiga till följd av att vi lever allt längre och väger allt mer. Många av dem drabbas av artros i höft eller knä vilket kan leda till svårigheter att motionera och röra på sig i vardagen.

Som tur är så kan du göra en del själv för att förebygga att artros utvecklas och lindra smärtan om du bara vet hur. Ett sätt är att stärka upp din leder.

Här kommer tre exempel på övningar som du kan göra hemma i köket med hjälp av en stol. Få in rutinen på samma sätt som du fått in rutinen med tandborstning – Gör övningarna innan du sätter dig ner och äter din frukost så har du kommit en bit på vägen. Det krävs inte många minuter för att få till en rutin som är bra för din hälsa.

– Övningarna är en viktig del men i en artrosskola, men både digitalt och på vårdcentralen ingår även lektioner om artros och hur man kan må så bra som möjligt i behandlingen. Därför är en strukturerad behandling att rekommendera, för att få både stöd och kunskap om sin sjukdom, säger Emelie Blennow, fysioterapeut på Joint Academy.

De här övningarna är typiska både i artrosbehandling men även för andra som behöver stärka upp sina leder. Skulle du vara i riskzonen för att utveckla artros är det bra att börja med förebyggande övningar. 

– Det är så lätt det blir en ond cirkel, man kan inte röra sig för man har ont och så tappar man musklerna och så gör det mer ont. Man kan behöva hjälp att bryta den här onda cirkeln. Och man utsätter sig för risken att få högre blodtryck, övervikt eller andra livsstilsrelaterade sjukdomar.

Mycket att vinna med nya vanor
Artros är till stor del en livsstilsrelaterad sjukdom även om det kan bero på flertalet faktorer. Men små ändringar kan ge positiva effekter vilket visat sig i flera studier, till exempel den studie som gjorts på den digitala artrosskolan som baseras på övningar som görs ett par minuter varje dag.

Även om det är små ändringar betyder det inte att det är enkelt. De flesta är medvetna om att de borde röra på sig mer exempelvis. För en del räcker det att veta vad de ska göra och varför medan andra kan behöva ytterligare stöd. Detsamma gäller för den som har artros och behöver göra övningar i form av fysioterapi dagligen. Även om kunskapen finns där så behöver man motivation att fortsätta och hitta en rutin som håller i längden.

En del klarar övningarna väldigt väl på egen hand och gör de ändringar som kan behövas. Ibland behöver man även gå ner i vikt för att lederna ska orka bära upp kroppsvikten.

Andra behöver träffa en person regelbundet eller träna i grupp för att lättare kunna ändra sin livsstil och komma igång med sin behandling. Och en tredje grupp behöver den dagliga stöttningen och tätare uppföljningen som kan fås genom en digital artrosskola.

– Många av mina patienter säger att även om de har övningarna så är det svårt att få det gjort men genom regelbundna påminnelser och uppföljningar från mig så är det lättare att förändra sina rutiner och många behöver extra stöttning kring det, särskilt i början.

Se reportage om hur Lotta Klang minskat sin smärta med digital artrosskola: http://www.tv4play.se/program/link?video_id=11957723

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login