Nygammalt Örebroföretag syr sig in på arbetsmarknaden

Av på 16 mars, 2018

Syverkstan är ett sprillans nytt företag där socialt ansvar och sammanhållning löper som en röd tråd genom hela verksamheten. En rörelse som hjälper människor in på arbetsmarknaden genom att sy och fixa saker på beställning. Allt från båtkapell till brudklänningar och barnkläder.

Örebro har i dagarna fått ett nytt socialt företag. Den 14 mars bildades nämligen den ekonomiska föreningen Syverkstan, eller, Kapell, Sy och Fixarverkstan, som företaget egentligen heter. Fast egentligen är det en sanning med viss modifikation, för man har faktiskt redan har varit igång i mer än ett år inom ramen för ett arbetsmarknadsprojekt som drivits av Verdandi i Örebro.

– Målet med projektet var från första början att det skulle resultera i ett nytt socialt företag som kan bygga vidare på alla goda erfarenheter från projektet. Att det nu blivit verklighet betyder jättemycket både för oss på Verdandi och för de personer som deltagit i projektet och som nu får chansen att fortsätta i det nya företaget, säger Carina Dahl som är ordförande i Syverkstan.

Varje vecka startar tiotals företag i Örebro. Det som gör att Syverkstan sticker ut är man uppfyller kriterierna för att vara ett så kallat arbetsintegrerande socialt företag (ASF) eftersom fokus ligger både på försäljning och på att ge personer som står långt ifrån arbetsmarknaden sysselsättning.

– Att ett nytt socialt företag kommer igång i Örebro är mycket glädjande, säger Erik Brodin, som är affärsrådgivare på Coompanion och har hjälpt Syverkstan med allt det praktiska kring företagsstarten. Vi på Coompanion ser ett stort behov av ”snälla” företag som vågar ta till vara på den enorma potential som finns hos alla som av olika skäl inte har ett jobb. Syverkstan är ett skolexempel på hur socialt företag ska jobba och vi kommer givetvis att bidra med kostnadsfri rådgivning och affärsutveckling även fortsättningsvis, avslutar Erik Brodin.

Medlemmar i föreningen är än så länge ett antal lokala Verdandi-föreningar. Ambitionen är dock att även anställda ska ges möjlighet att bli ägare och medlemmar i företaget. Det viktigaste just nu är dock något helt annat, nämligen att Örebroarna får upp ögonen för Syverkstan och förstår värdet av att handla hos ett socialt företag. Carina Dahl är dock inte orolig.

– Örebroarna är smarta. Bara de får veta att Syverkstan finns kommer de säkert att anlita oss. Om inte annat så för att göra en bra affär.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in