Örebro i topp vad gäller biltvätt

By on 27 oktober, 2023
Arkivbild

Örebro kommun hamnar för andra gången på topplistan när Årets Biltvättarkommun 2023 utses. Priset initieras av miljöinitiativet Hållbar biltvätt som vill få fler att sluta tvätta bilen på gatan.

 Varje år utförs det 14 miljoner biltvättar hemma. För att uppmärksamma detta utser miljöinitiativet Hållbar biltvätt, för sjätte året i rad, Årets Biltvättarkommun. Syftet med tävlingen är att få fler kommuner att informera om hur man tvättar bilen på rätt sätt. I år vann Ludvika, på en andraplats kom Varberg/Falkenberg och Järfälla placerade sig på en tredjeplats. Örebro kvalar för andra året i rad in på topp-tio.

– Det är så roligt att se att Örebro fortsätter sitt gedigna arbete med att informera kommuninvånarna om miljöfaran med att tvätta bilen på gatan, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Organisationen Sveriges Servicestationer. 

Under Stora Biltvättarhelgen i april initierade Örebro flera informationsinsatser för att få fler att tvätta rätt. Utöver kampanjer i sina egna kanaler var de även ute i lokalpressen och informerade.

– Det är jättekul att vara bland de topp tio i bästa biltvättarkommunerna Sverige! Här på kommunen har det varit ett samarbete mellan olika enheter på området och engagemanget har varit stort. Anledningen till att vi valt att driva den här frågan är av den enkla anledningen att det påverkar alla i kommunen, genom att tvätta bilen på rätt sätt och plats minskas spridningen av föroreningar i våra vattendrag som slutligen blir vårt bad- och dricksvatten. Därför har vi gått ut med information på många olika ställen: hemsidan, radio, sociala medier, postutskick och till och med på bussarna. Flera personer har även ringt kommunen och bland annat frågat om hur de ska tvätta bilen, så det verkar ha haft en effekt vilket såklart är kul, säger Philip Clérissy som skickat in enkäten och är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun.

1000 ton olja och 50 ton tungmetaller i naturen varje år

Att tvätta bilen hemma på gatan eller vid icke-godkända anläggningar kan verka harmlöst, men i själva verket medför det att 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller släpps ut i naturen årligen. Utan reningssystem rinner det smutsiga tvättvattnet ner i dagvattenbrunnar och sedan vidare ut i sjöar, hav och vattendrag.

– Idag finns ingen lagstiftning som reglerar hemmatvättandet. I stället ligger ansvaret hos kommunerna. Vår undersökning visar dock att många kommuner inte har tillräckligt med resurser för att driva frågan, vilket såklart är problematiskt om vi ska kunna få ner fultvättandet, säger Robert Dimmlich.

Sveriges tio bästa biltvättarkommuner

1. Ludvika
2. Varberg/Falkenberg
3. Järfälla
Plats 4–10 (utan inbördes ordning):
Ulricehamn
Örebro
Nässjö
Arvika
Tranås
Forshaga
Trosa

Om utnämningen Årets Biltvättarkommun 2023:

Hållbar biltvätt gick i augusti 2023 ut med ett frågeformulär till samtliga kommuner i Sverige för att ta reda på hur kommunerna arbetar med att minska biltvättandet i okontrollerade miljöer. Totalt 114 av landets 290 kommuner svarade. Av dessa var det framför allt tre kommuner som utmärkte sig: Ludvika, Varberg/Falkenberg och Järfälla. Vinnaren, Ludvika kommun, erhåller förutom äran, ett pris i form av en blå glasdroppe som symbol för rent vatten. Denna delades ut på plats i Ludvika 24 oktober av Hållbar biltvätts initiativtagare Robert Dimmlich. Utnämningen infördes år 2018. Tidigare vinnare är Enköping (2018), Kristinehamn (2019, 2021), Sollentuna (2020) och Ulricehamn (2022).

Örebro
Örebronyheter

Källa: Hållbar biltvätt

You must be logged in to post a comment Login