Örebro kommun och ornitologer gör gemensam plan för fåglarna

By on 25 januari, 2019

Fåglarna i de centrala parkerna ska stödmatas på delvis nya platser, det och mycket annat beslutades på ett första möte mellan Örebro kommun och Närkes ornitologiska förening igår.

Stadsträdgårdsmästare Magnus Carlberg hade tidigare i veckan bjudit in till möte med föreningen för att lyssna in fågelkännarna.

– Vi hade ett givande samtal och är överens om vad som behöver göras, säger Magnus Carlberg.

Några stödmatningsställen för sjöfåglar som låg mycket nära varandra eller där det förkommit många råttor, tas bort. Det innebär att det i centrala stan blir fyra istället för tidigare sju ställen: Torsten Ehrenmarks park, Hagaparken, Slottsparken och vid Slussen. Ett ställe vid Hängbron, Henry Allards park och en annat ställe vid Slussen utgår. Platserna för småfåglarna ska också ses över.

Planen är att långsamt flytta ut en del av populationen från centrala stan, berättar Magnus Carlberg. Det gör vi bland annat genom att börja tidigare på hösten med stödmatningen i ytterområden och kanske ha fler stödmatningsställen där för att locka fåglarna dit. 

Den senaste veckans medierapportering om fågelmatningen har väckt stort engagemang och många frågor och synpunkter. Ornitologiska föreningen och Örebro kommun ska därför tillsammans formulera rekommendationer till örebroare som vill mata fåglar. Örebro kommun ska utöka informationen om stödmatning på olika sätt, bland annat genom att se över informationen på matningsplatser och på kommunens webbplats orebro.se.

Om ungefär en vecka träffas föreningen och kommunen igen för fortsatt planering.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login