Örebro kommun signerar klimatkontrakt

By on 5 december, 2022
Sedan oktober 2021 deltar Örebro kommun, som en av 23 kommuner, i den nationella satsningen Klimatneutrala städer 2030.
Foto: Anders Olofsson

Den 8 december kommer John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande att signera det första klimatkontraktet för Örebro kommun, sammanlagt kommer 23 kommuner delta på signeringen under årets European Viable Cities Day.

Kontraktet innebär att kommunerna åtar sig att investera i klimat- och hållbarhetsåtgärder och konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.

Klimatkontraktet ingår i Klimatneutrala städer 2030, som är ett klimatsamarbete inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Signeringen är en del av årets European Viable Cities Day, som anordnas av Viable Cities tillsammans med EU-kommissionen.

Representanter från 23 kommuner, fem myndigheter och Viable Cities kommer signera klimatkontrakten, vilket innebär att samtliga parter åtar sig att investera i klimat- och hållbarhetsåtgärder och konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, kommer att signera klimatkontraktet för Örebro kommun. Eventet sänds live 8 december och det är öppet för alla att delta digitalt.

– Örebro är en stad som växer och självklart arbetar vi för att bygga vår stad och vår kommun på ett så hållbart sätt som möjligt. Framtiden ligger i att kunna bygga för framtiden och samtidigt arbeta för att nå de långsiktiga klimatmålen på både lokal och global nivå. Vi vill se fler företagsetableringar och vill att fler ska välja Örebro som sin plats att bo och leva. Då behöver vi ett aktivt arbete för en hållbar samhällsutveckling, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Livesändning

Torsdag 8 december kl. 13 startar livesändningen från European Viable Cities Day. Signeringen av klimatkontraktet börjar kl. 13.45. Livesändningen avslutas kl. 14.55.

Se Livesändningen från European Viable Cities Day – youtube.com/watch?v=wIspBkT5SJ0&list=PLTKrpEZe8sS18MzebTP_UNKNCRhiz_m7u&index=2
Läs om Viable Cities och ”Klimatneutrala städer 2030” – viablecities.se/klimatneutrala-stader-2030

Klimatneutrala städer 2030

Sedan oktober 2021 deltar Örebro kommun, som en av 23 kommuner, i den nationella satsningen Klimatneutrala städer 2030. Syftet med satsningen är att svenska kommuner ska gå före i att snabba på klimatomställningen till år 2030, i linje med Agenda 2030 och Parisavtalet.

– För att nå de långsiktiga klimatmålen behöver vi ställa om hela samhället och för att lyckas med det måste vi jobba tillsammans. I Klimatneutrala Örebro 2030 samverkar Örebro kommun med Örebrobostäder, Futurum, Örebroporten, E.ON, Örebro universitet och Örebro föreningsråd för att tillsammans driva omställningsarbetet. Fokusområden är bland annat att utforska hur delningsekonomi och återbruk kan bli en integrerad del av olika bostadsområden och kommuninvånares vardag, att skala upp och fortsätta utveckla smarta energilösningar, samt att utveckla hela kedjan för klimatneutrala byggnader och infrastrukturprojekt, säger Sara Andersson, projektledare för Klimatneutrala Örebro 2030.

Läs mer om Klimatneutrala Örebro 2030 – orebro.se/fordjupning/fordjupning/sa-arbetar-vi-med/klimat—miljoarbete/klimatpositiva-orebro/klimatneutrala-orebro-2030.html
Läs om hur Örebro kommun jobbar för att bli klimatpositiv – orebro.se/fordjupning/fordjupning/sa-arbetar-vi-med/klimat—miljoarbete/klimatpositiva-orebro.html

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login