Örebro län är årets frilanslän

Av på 29 april, 2022
Arkivbild

Örebro län är årets frilanslän – Antalet frilansare i Örebro ökar med 88 procent jämfört med 2020, frilansbolaget Cool Companys årliga frilansbarometer tar tempen på Frilanssverige.

I Sverige ökar frilansandet i popularitet, och i Örebro län har antalet frilansare ökat mest i hela landet. I länet har antalet frilansare ökat med hela 88 procent under 2021 och början av 2022, jämfört med 2020. Bland frilansare i Örebro län är fotograf och marknadsföring populäraste yrkena att ta uppdrag inom.

I samband med pandemin och etableringen av hemmakontoren och distansarbetet syntes tydliga rörelser på såväl arbetsmarknaden generellt som frilansbranschen i synnerhet. Allt fler började söka sig till frilansbranschen och trenden verkar hålla i. I en färsk Sifo-undersökning, utförd på uppdrag av Cool Company, uppger hela 2 av 3 (67%) att man är intresserad av att testa på ett frilansuppdrag vid sidan av sitt ordinarie jobb, om det erbjuds.

Pandemin öppnade upp för en mer geografisk fri arbetsmarknad där människor inte är lika bundna till varken arbetsplats, stad eller knappt land. Fler arbetsmöjligheter har öppnat sig inom både frilansandet och arbetslivet i stort när man nu kan hitta jobb eller uppdrag var som helst och jobba på distans, säger Matilda Konkell, kommunikationsansvarig på Cool Company. 

Fotograf och marknadsförare – populärast frilansyrken i Örebro län

Av alla Sveriges 21 län är Örebro det län som vuxit mest i antal frilansare under 2021 och början av 2022, en ökning med hela 88 procent fler frilansare än under 2020. Bland frilansare i Örebro län dominerar kreatörsbranschen och yrkesmässigt är fotograf och marknadsförare högst upp på topplistan, följt av föreläsare och personlig tränare på en andra plats.

I takt med att fler människor rör sig mot det fria frilanslivet rör sig företagen mot en kultur där varje kompetens inte måste finnas på plats inom företaget, utan där man i stället kan anlita frilanskompetens vid behov. Det skapar fler uppdrag för frilansarna och företag har en betydligt större kompetenspool att fiska i, säger Matilda Konkell. 

Den nya Sifo-undersökningen visar även att det för majoriteten av svenskarna inte spelar någon större roll var i världen ens arbetsgivare eller uppdragsgivare befinner sig, efter det digitala hemmakontoret etablerat sig. Nära 7 av 10 arbetstagare (68%) uppger att de kan tänka sig att jobba digitalt hemifrån, även för ett företag som ligger i ett helt annat land.

Topp 3 – populärast frilansyrken i Örebro län

 1. Fotograf, marknadsförare
 2. Föreläsare, PT
 3. Administratör, rådgivare

Topp 10 – populärast frilansyrken 2022

 1. Design
 2. Marknadsföring
 3. Fotograf
 4. Skribent
 5. Administratör
 6. IT/data-konsult 
 7. Utbildning
 8. Grafisk designer
 9. Säljare 
 10. Hälsa/skönhet/mode

Flest frilansare 2021-22, sett till antal invånare

 1. Stockholms län  
 2. Gotlands län  
 3. Uppsala län 
 4. Skåne län  
 5. Västmanlands län  
 6. Kalmar län 
 7. Västra Götalands län  
 8. Värmlands län  
 9. Södermanlands län 
 10. Östergötlands län 
 11. Jämtlands län 
 12. Blekinge län 
 13. Jönköpings län
 14. Västernorrlands län  
 15. Kronobergs län 
 16. Västerbottens län 
 17. Gävleborgs län 
 18. Dalarnas län 
 19. Örebro län 
 20. Hallands län 
 21. Norrbottens län   

Frilans-län som vuxit mest sedan 2020

 1. Örebro (88%)
 2. Västerbotten (50%)
 3. Södermanland (27%)
 4. Uppsala (24%)
 5. Östergötland (21%)
 6. Jönköping (21%)

Örebro län
Örebronyheter

Källa Cool Company
Om innehållet 
Listor, data och statistik är hämtat från frilansbolaget Cool Company användardata för perioderna 2020, 2021 samt jan-mars 2022.
Om Sifo-undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Cool Company. Den bygger på ca 1087 intervjuer, bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 3 och 5 mars 2022.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in