Örebro län får 4,4 miljoner i extra regionalt krisstöd till kulturen

By on 26 augusti, 2020
Arkivbild.

Örebro län får 4.422.000 kronor av de totalt 150 miljoner kronor som Kulturrådet fått regeringens uppdrag att fördela extra till landets regioner. Regionerna får ett tillägg på 11 procent av tidigare verksamhetsbidrag inom kultursamverkansmodellen.

Syftet med stödet är att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin för de regionala kulturverksamheterna. Det kan exempelvis handla om konserthus, teatrar, museer, bibliotek och arkiv som sedan tidigare erhåller statlig finansiering inom kultursamverkansmodellen.

Kulturrådet fördelar pengar till regionerna, därefter gör respektive region en bedömning av hur medlen ska användas för att stärka verksamheterna på bästa sätt.

”Vi har prioriterat att snabbt få ut pengarna till kulturlivet”, betonar Kulturrådets styrelseordförande Svante Weyler i ett pressmeddelande: ”Vi vet att behoven är stora och att kulturen blöder över hela landet. Regionerna står kulturverksamheterna närmast och har även kunskapen och verktygen för en snabb bedömning. Grundtanken med kultursamverkansmodellen är ju att regionerna ansvarar för sina kulturplaner och känner sin region bäst”.

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login