Örebroprofessor får internationellt pris

By on 19 augusti, 2022
Olle Ljungqvist fick motta priset vid den stora kongressen International surgery week i Wien i Österrike. Prisutdelare är John Hunter, ordförande för International Society of Surgery.
Foto: Pascal Pazanda

Örebroprofessor får internationellt pris för forskning som minskar lidande och vårdtider, Olle Ljungqvist, professor i kirurgi vid Örebro universitet, har belönats med det mest prestigefyllda internationella priset från Société Internationale de Chirurgie.

Priset går till den kirurg i världen som har publicerat det mest anmärkningsvärda och användningsbara forskningsresultatet.

– Det är mycket hedrande och roligt, säger Olle Ljungqvist.

Olle Ljungqvist och hans forskarlag har under mer än 20 års tid arbetat med att utveckla metoder för att förbättra vården vid omfattande operationer. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp, där olika professioner inom vården arbetar tillsammans för att nå ett bättre resultat. Insatser före, under och efter operationen ingår i det vetenskapligt utarbetade programmet.

– Vi har utvecklat processer som gör att patienter som går igenom stora operationer återhämtar sig snabbare och får färre komplikationer, säger Olle Ljungqvist.

Sprids över världen

Metoderna från projektet ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) sprids nu över världen. De används redan på över 200 kliniker i ett 30-tal länder. Förutom att patienterna slipper lidande efter sina operationer, gör det att sjukhusen kan ta hand om fler patienter och korta vårdköerna.

– Det sparar väldigt mycket pengar. Det blir vinster för alla inblandade. Vi ser 30 till 50 procents minskning av vårdtider och komplikationer, säger Olle Ljungqvist.

Första svenska pristagaren sedan 1973

Priset delas ut av den internationella kirurgiska föreningen International Surgical Society/Société Internationale de Chirurgie (ISS/SIC) och har sedan 1955 delats ut vartannat år i samband med att den internationella kirurgorganisationen har sin kongress. Det är första gången sedan 1973 som pristagaren kommer från Sverige.

Medaljen tilldelas Olle Ljungqvist personligen, men han framhåller insatserna från alla de forskare som under åren har arbetat med projektet.

– Det känns som ett pris som tilldelas väldigt många som har varit med och jobbat med det här.

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text: Jesper Mattsson
Foto: Pascal Pazanda

You must be logged in to post a comment Login