Över hundra företag nu med i Allmännyttans klimatinitiativ

By on 22 december, 2018

Nu har 110 bostadsföretag med sammanlagt över 400 000 lägenheter anslutit sig till Allmännyttans klimatinitiativ och därmed antagit utmaningen att bli fossilfria till 2030.

– Helt underbart. Det här är den bästa julklapp vi kunde ha fått, säger Therese Rydstedt, energiexpert på SABO och en av projektledarna i initiativet. 

 Allmännyttans klimatinitiativ lanserades i november under allmännyttans klimat- och energikonferens, som i år hölls i Stockholm.

– Förhoppningen var då att 20 företag skulle ha anslutit sig i samband med konferensen, berättar Therese Rydstedt.

Den förhoppningen slogs med råge, redan dagen efter konferensen hade 67 företag skrivit under avsiktsförklaringen om att gå med i initiativet. Sedan dess har ytterligare 43 företag anslutit sig, därmed är just nu 110 kommunägda bostadsföretag som tillsammans har 400 000 lägenheter med i Klimatinitiativet.

– Det här överträffar våra vildaste förväntningar. Men det visar att väldigt många tycker att klimatfrågan är väldigt viktig, säger Gabriella Castegren, energiexpert på SABO.

Fler än i Skåneinitiativet
Att 110 företag gått med betyder också att antalet redan nu överstiger anslutningen i föregångaren Skåneinitiativet, den allmännyttiga energiutmaningen där 105 bostadsföretag deltog och på tio år bantade bort sammanlagt 4,7 terrawattimmar energi.

– Det har gått väldigt fort att upparbeta ett engagemang för Klimatinitiativet. Det kan man nog delvis tacka Skåneinitiativet för, som bevisade att det går att uppnå väldigt mycket när man går ihop, inspirerar varandra och dessutom både mäter och följer upp sina resultat, säger Patrizia Finessi, SABOs miljöexpert.

Egen klimatberäkning
Att mäta är viktig ingrediens även i Klimatinitiativet, där man även utvecklat en egen klimatberäkningsmetod.

– Snart är det dags att testa vårt nya inrapporteringsverktyg i skarpt läge, det ska bli både spännande och roligt att få börja mäta och använda metoden vi tagit fram för det här, säger Patrizia Finessi.

Träffar på gång
Även andra delar av det praktiska arbetet inom Klimatinitiativet har nu börjat komma igång. Fyra regionala nätverksträffar har planerats in under våren.

– En stor och viktig del inom Klimatinitiativet är ju just att kunna träffas och utbyta erfarenheter med andra företag som gått med. På så sätt får man ett nätverk där man kan bolla idéer om hur man kan gå vidare med sitt eget klimatarbete, säger Gabriella Castegren.

Alla företag som går med kan välja att arbeta lite extra med klimatfrågan i ett eller flera fokusområden: effekttoppar och förnybar energi, klimatkrav på leverantörer och klimatsmart boende. Startträffar för respektive fokusområde har också bokats in.


Bostadsföretag i länet som har gått med:

  • Kumla Bostäder
  • Lindesbergsbostäder

Regionalt
Örebronyheter

 

You must be logged in to post a comment Login