Pandemin gör våra hem mer betydelsefulla

By on 7 februari, 2022

Med pandemins intåg har våra hem blivit mer betydelsefulla. Där ska vi inte bara slappna av på fritiden, utan också ha en arbetsplats.

– Att jobba hemma är trevligt, men för att inte behöva sitta i köket eller i vardagsrummet behöver vi fler rum och mer utrymme, konstaterar Thomas Sandell, arkitekt vid Sandell Sandberg i Stockholm.

Det innebär att allt fler vill ha en större bostad. I stället för ettor är det lägenheter med två eller två och ett halvt rum som efterfrågas. Detsamma gäller för villor. Numera ska husen vara 200-300 kvadratmeter stora, inte de 130 kvadratmeter som var standard förr.

Badrummen blir platsen för avkoppling

Och glöm öppen planlösning, framtidens hem ska ha flera rum och helst på stora ytor. Kvalitet och hållbara material är också viktigt, inte minst i badrummet.

– Det ska vara stort, snyggt och gärna ha spakänsla, säger arkitekten Thomas Sandell och får medhåll av Johan Tegen, VD för Sanova som verkat inom badrumsbranschen sedan 1996;

– Med pandemin har badrummet fått en ännu viktigare roll i hemmet. För många är badrummet det enda rummet där man kan slappna av och få vara ifred. Rätt inrett fyller det alla sina funktioner och blir även en naturlig plats för återhämtning.

– Nu verkar människor sätta sig ner och tänka över sina långsiktiga mål. Vad tycker jag om? Vem är jag? Vilka färger vill jag omge mig med? Därför blir vårt porslin i noga utvalda kulörer mer och mer populärt och det är en trend som jag personligen tycker om, berättar Johan som understryker vikten att välja produkter med bra kvalitet och lång livslängd.

Så inreder du badrummet bäst

Badrummet ska vara attraktivt och gärna ha en spa känsla med plats för en stol eller bänk. Dessutom kommer färger på badrumsinredningen tillbaka.

– Snart ser vi puderrosa toalettstolar, säger Thomas Sandell, som också tror att bidén gör sitt återtåg i Sverige eftersom den är väldigt vanlig i resten av världen.

Trendspaningen delar han med Johan Tegen som under senare år sett ett ökat intresse för mer färg i badrummen.

I villor är gästtoaletter efterfrågade och intresset för sensor styrda toaletter växer, men sannolikt kommer det att ta längre tid innan de dyker upp i allmänna bostadsproduktioner.

– En gästtoalett brukar vara det minsta rummet i huset, så här kan man våga lite mer och satsa på inredning utan att riskera att det känns överarbetat, tipsar Johan.

Öppen planlösning försvinner

En annan sak som kommer att förändras är hemmets utformning. Köket förblir hemmets hjärta, men skiljs från vardagsrummet och växer i yta för att inrymma matplatsen. Öppen planlösning kommer alltså att försvinna.

– Utvecklingen går mycket långsammare än man tror. Öppen planlösning kom redan 1955, men det tog lång tid innan det slog igenom. Nu går vi tillbaka till rum, förklarar Thomas Sandell.

Han förutspår också att vardagsrummet kommer att krympa och ändra utseende.

– När radion kom på 1920-talet satt alla runt den och lyssnade. På samma sätt har vi möblerat runt tv:n. Men nu tittar vi inte på tv på samma sätt längre, utan alla har sina egna mobiltelefoner eller paddor. Om 50 år kanske vi sitter i en 3D-miljö och upplever filmer.

Samtidigt är vardagsrummet hemmets ”ansikte” och det är där arkitekter lägger lite extra krut i form av dubbel takhöjd eller nedsänkt golv.

Hållbarhet är A och O

Rent generellt är kvalitet och hållbarhet nya ledord i hemmet. Allt fler hus byggs i naturmaterial som tegel och trä, medan futuristiska material som plast är omodernt.

– Nu ska det vara gediget byggt, förklarar Thomas Sandell.

Trenden går även igen i möbler och fast inredning, där kvalitet som håller över tid är det som lockar. I andra länder tas gamla golv, fönster och dörrar tillvara, men i Sverige, där det inte finns så många gamla hus och slott, är det något nytt.

– Det tog över 200 år innan renässansen kom från Italien till Sverige. Med tiden har vi blivit duktiga på att plocka upp internationella trender och kommersialisera dem genom till exempel företag som H&M och Ikea, berättar Thomas Sandell.

Men nu har utvecklingen vänt. Intresset för god hantverksskicklighet växer och när det kommer till design är jugend populärt. Det ska vara mjuka former, gärna med dekorativa element.

Dessutom är utomhusmiljön lika viktig som insidan. Terrassen eller balkongen blir en förlängning av hemmet och där vill vi ha möbler för att kunna umgås, möbler som liknar dem vi har inomhus och som håller över tid.

Så vad i boendet ska man då lägga sina slantar på? Enligt arkitekt Thomas Sandell är det bästa att investera i bra ytskikt,

– Lägg pengarna på golv, väggar och tak. Möbler och annan inredning kan du köpa efter hand, råder han.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Sanova

You must be logged in to post a comment Login