Peder Fredricson ny världsetta

By on 10 oktober, 2021
Foto: Roland Thunholm

Det är nio år sedan senast. Nu har Sverige äntligen en ny världsetta i hoppning. Han heter Peder Fredricson.

– Äntligen! Jag kan nästan inte tro att det är sant. Jag har varit nära så många gånger förut. Just nu känns det otroligt skönt, säger Peder.

Året var 2012 när Sverige fick sin första världsetta i hoppning någonsin. Det var Rolf-Göran Bengtsson och under tio månader det året rankades han som världens bästa ryttare. Sedan dess har Sverige inte haft någon ny världsetta. Förrän nu.

Peder Fredricson har vid flera tillfällen legat tvåa på rankningen. Under 2020 sände SVT dokumentären Nr. 1 – med sikte mot världstoppen som handlade om Peders jakt och satsning för att nå den där förstaplatsen på rankningen. Drömmen om förstaplatsen och satsningen för att nå dit tog form på allvar redan hösten 2018 när Peder gästade Skavlan och konstaterade: ”Ligger man topp-tio så vore det ju konstigt om man inte hade som mål att bli topp-ett.”

Efter den senaste tidens galna framgångar med OS-silver, OS-guld, EM-brons och GP-segrar har drömmen äntligen blivit sann.

– Att bli nummer ett på världsrankningen är ett mål jag satte för några år sedan. Det har känts som att bestiga världens högsta berg och jag har varit nära toppen några gånger, men alltid ramlat ner igen. Därför känns det helt fantastiskt att nu nå hela vägen upp till toppen och sätta flaggan, säger Peder.

Han dedikerar framgången till hela sitt team.

– Det känns väldigt bra både för mig och för hela mitt team. Att bli etta på rankningen är något man jobbar för under så lång tid, där massor av tävlingar med många olika hästar räknas in under ett helt år. Det kräver inte bara att man har bra hästar utan man måste ha bra hästägare, bra hästskötare, ett helt team som jobbar otroligt hårt för att nå den här framgången. På det sättet är det här så mycket större än att vinna en stor klass under en helg. Jag är väldigt tacksam för allt arbete mitt team har lagt ner som gör att jag står här idag. Det här firar vi tillsammans.

Aktuell världsrankning hoppning 2021-09-30

1) Peder Fredricson, Sverige 3015 poäng
2) Daniel Deusser, Tyskland 2790
3) Martin Fuchs, Schweiz 2718
4) Scott Brash, Storbritannien 2510
5) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien 2480
6) Steve Guerdat, Schweiz 2450
7) Ben Maher, Storbritannien 2417
8) Henrik von Eckermann, Sverige 2405
9) Kent Farrington, USA 2383
10) Jérôme Guery, Belgien 2285

50) Malin Baryard Johnsson, Sverige 1673
87) Douglas Lindelöw, Sverige 1410

Sport | Häst
Örebronyheter

Källa: Svenska Ridsportförbundet

You must be logged in to post a comment Login