Personer bosatta i Östra Mellansverige har låg tillit till butikerna under Black Friday

By on 19 november, 2019

Den 29 november är det dags för den omtalade reahögtiden Black Friday, inför årets Black Friday har prisjämförelsesajten Prisjakt.nu genomfört sin största undersökning någonsin genom att jämföra över 800 000 produkter.

Det man kommit fram till kan ni läsa om nedan, men bland annat kan vi se att mer än hälften (54 %) av personer bosatta inom området Östra Mellansverige, där Örebro är inkluderat, har låg tillit till butikerna och deras reaerbjudanden. 

Låg tillit till butikerna under Black Friday – Detta bör du tänka på för att inte bli lurad 

Enligt en ny undersökning från Kantar Sifo så har personer bosatta i Östra Mellansverige* låg tillit till butikerna och deras reaerbjudanden under Black Friday. Trots detta förväntar sig invånarna höga rabatter på hela 45 procent, något som enligt Prisjakts statistik är långt ifrån vad alla butikerna faktiskt kommer erbjuda.

Enligt en nationell undersökning** utförd av Kantar Sifo på uppdrag av jämförelsetjänsten Prisjakt uppger personer bosatta i Östra Mellansverige att de förväntar sig rabattsatser på i genomsnitt 45 procent under Black Friday. När Prisjakt jämfört över 800 000 produkter under Black Friday 2018 så var dock priserna i genomsnitt bara 7,46 procent billigare än en vanlig dag, och dessutom gick 13,9 procent av produkterna till och med upp i pris på rean***. Glappet mellan prisförväntningar och verklighet kan enligt Prisjakts Carl Vult von Steyern vara en anledning till att mer än hälften (54 %) av invånarna i Östra Mellansverige har låg tillit till butikerna och deras reaerbjudanden: 

– Att man förväntar sig en rabattsats som butikerna inte alltid kan matcha bidrar givetvis till en skepsis, men andra saker påverkar också. Först och främst så skulle jag säga att den låga tilliten beror på att svenskarna i regel är väldigt ifrågasättande och vana vid att söka upp priser, vilket är en tydlig skillnad vi kan se jämfört med övriga länder vi har verksamhet i. I Sverige har också reafusket diskuterats flitigt de senaste åren, där ett fåtal aktörer gjort att handeln som helhet blivit ifrågasatt, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

I regel har dock de flesta butikerna bra erbjudanden under Black Friday jämfört med övriga tider på året. Under förra årets Black Friday gick hela 46,9 procent av produkterna ner i pris, där mikrovågsugnar, ljusstakar, ljuslyktor och vaser var bland de bästa produkterna att handla med 11,17–18,82 procent billigare priser än en genomsnittlig dag.

– Att Black Friday har en blygsam genomsnittlig prisnedgång innebär inte att alla produkter har en så låg prisnedgång, givetvis finns det också produkter med bra rabatter. Mitt tips är att göra sin research inför Black Friday och sätta prisbevakning på de produkter som du är intresserad av att köpa. På så sätt ökar chansen att göra en bra deal och du undviker att bli lurad, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Topp fem produktkategorier invånare i Östra Mellansverige planerar att fynda****
21 % Annan Elektronik
16 % Kläder/Skor
13 % Datorer
11 % Hörlurar/Musik
10 % Spelkonsoler 

Tips från Prisjakt inför reahögtiden

Bästa produkterna att fynda under Black Friday
Enligt Prisjakt så var produktkategorierna med bäst prisnedgång under fjolårets Black Friday bland annat mikrovågsugnar (-11,17 %) och vaser (-18,82 %). Även teknik kan fyndas, där exempelvis Samsung-TV:n UE43NU6025 hade en prissänkning med 20 procent jämfört med veckan innan – vilket var det lägsta priset under hela 2018.

Sämsta produkterna att fynda under Black Friday
 Däremot är det klokt att vänta med att armbandsur (-1,4 %), stationära datorer (-0,34 %), och möbler (-4,66 %), i alla fall om man ska tro fjolårets statistik. Personer som är ute efter att fynda parfym bör också se upp, då kategorin enbart var 4,29 procent billigare än en vanlig dag, samt för att var femte (20,29 %) produkt till och med gick upp i pris på rean.

Passa på att köp dina julklappar under Black Week
De som får lön den 25:e kommer i år kunna handla med påfyllt lönekonto under hela Black Week, samt på Black Friday. För de som är ute efter julklappar eller gåvor till sig själv kan därför dessa reor vara bra tidpunkter att handla på.

– Jämför innan du handlar
Håll koll på prisutvecklingen på de produkter du är intresserad av att köpa och sätt upp bevakningar via tjänster som Prisjakt. Passa även på att prisgranska butikerna innan du slår till. 

Ytterligare statistik från Kantar Sifos & Prisjakts undersökning

  • – 26 procent av svenskarna uppgav att de köpte något på Black Friday under 2018. Inför årets Black Friday uppger ungefär lika många (23 %) att de sannolikt kommer handla även i år.
  • – Enligt undersökningen uppger 32 procent av svenskarna som troligtvis kommer handla på Black Friday att de kommer spendera 0–1000 kronor. 57 procent uppskattar att de kommer handla för 1000–5000 kronor, och 11 procent svarar 5000 kronor eller mer.
  • – 45 procent av svenskarna uppger att de alltid jämför priserna mellan butiker innan de handlar en vara på Black Friday – medan 17 procent aldrig gör det.


Prishistorik under Black Friday 2018 jämfört med en vanlig dag***

Mobiltelefoner: 18,98 % av produkterna gick upp i pris, 44,39 % gick ned och priserna var i genomsnitt 6,71 % billigare.
Hörlurar: 12,19 % av produkterna gick upp i pris, 42,88 % gick ned och priserna var i genomsnitt 10,91 % billigare.
TV-apparater: 18,73 % av produkterna gick upp i pris, 37,97 % gick ned och priserna var i genomsnitt 7,42 % billigare.
Jackor: 17,84 % av produkterna gick upp i pris, 47,3 % gick ned och priserna var i genomsnitt 4,92 % billigare.
Bärbara datorer: 16,9 % av produkterna gick upp i pris, 33,79 % gick ned och priserna var i genomsnitt 4,76 % billigare.
Belysning: 5,03 % av produkterna gick upp i pris, 65,41 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,72 % billigare.
Löparskor: 18,66 % av produkterna gick upp i pris, 48,51 % gick ned och priserna var i genomsnitt 5,42 % billigare.
Parfym: 20,29 % av produkterna gick upp i pris, 59,11 % gick ned och priserna var i genomsnitt 4,29 % billigare.
Tangentbord: 15,58 % av produkterna gick upp i pris, 32,16 % gick ned och priserna var i genomsnitt 9,24 % billigare.
Möbler: 6,31 % av produkterna gick upp i pris, 45,51 % gick ned och priserna var i genomsnitt 4,66 % billigare.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa jungrelations.com
**Statistik från Kantar Sifo och Prisjakts undersökning. Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldrarna 18–79. Totalt har 1 000 intervjuer genomförts under perioden 6 – 13 oktober 2019.
***Data från Prisjakt Peak Index (PX), ett nytt verktyg utvecklat av Prisjakt. Peak Index rapporterar om prisändringen (%) på readagar jämfört med 14 dagar innan (normal dag). Urvalet för Black Friday 2018 var totalt 875 933 produkter. Varor som genererat intresse (klick) från konsumenter under perioden viktas högre än ej populära varor, förutom när en specifik produkt-kategori inte genererat tillräckligt stort intresse.
****Summering av samtliga svarsalternativ som angetts från första till och med femte alternativ, bland personer från Östra Mellansverige som troligtvis kommer handla på Black Friday 2019. Frågan var ”Avvaktar du medvetet att köpa något av följande” följt av olika svarsalternativ.

You must be logged in to post a comment Login