Plastslöjd på skolschemat i höst

Av på 23 september, 2021
I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.

En av vår tids viktigaste miljöfrågor handlar om plast, och som ett sätt att berätta om materialet och engagera barn och unga bjuds nu skolor i hela landet in att delta i Plastslöjd – ett initiativ startat av Tekniska museet tillsammans med organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand.

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men materialet orsakar också stora problem. När plasten hamnar i naturen är den direkt skadlig för både människor och djur, i vissa fall till och med dödlig. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen och eftersom naturen inte kan bryta ner plasten på egen hand växer världens plastberg hela tiden.

Genom att använda plastskräp som en resurs som dessutom skapar arbetstillfällen arbetar organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand med projektet Waves of Change för att både bekämpa fattigdom och minska marin nedskräpning. Tillsammans med Tekniska museet har man nu tagit fram lektioner och workshops där barn och unga både lär sig om problemet ur ett samhällsperspektiv och engageras i att sin egen framtid.

Plastslöjd är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.

Eleverna börjar med att samla in plastskräp i sitt närområde. Med hjälp av lektionsmaterial arbetar klassen sedan med Plastmatte, Plastkemi, och Plastsamhällskunskap. Med den nyvunna kunskapen om plast sorterar eleverna sedan plasten och under tre workshops i plastslöjd skapas nya kreationer som sedan visas upp på skolornas (och stolta elevers) instagramkonton. Några verk väljs ut för att sedan visas upp på Tekniska museet.

”Plasten är ett enormt miljöproblem som vi här hemma i Sverige delar med resten av världen. Vi är väldigt måna om att unga i landet fortsätter få insikt i plastens inverkan på miljön och att de engagerar sig kring lösningar.  Därför tycker vi att plastslöjd-projektet är båda roligt och viktigt”, säger Anna Bertmar Khan, programchef på Hand in Hand Sweden.

”Hela samhället behöver minska plastanvändningen, men vi kan också bli mycket bättre på att ta till vara och återanvända den plast som redan finns. Vi på Tekniska museet jobbar redan nära skolor runt om i Sverige inom ramen för projektet Maker Tour där återanvändning är en viktig pusselbit. Därför passar Plastslöjd extra bra i vår verksamhet. Nu hoppas vi att många skolor hakar på initiativet”, säger Maria Olsson, chef för lärandet på Tekniska museet.

”Varje ny generation behöver lära sig att inte skräpa ner. Det räcker inte att man städar undan problemet, utan arbetar förebyggande. Sen ska det ju bli fantastiskt roligt att se vad eleverna skapar för något av det som är betraktat som skräp”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Sverige
Örebronyheter

Källa Håll Sverige Rent
Om Waves of Change
I projektet Waves of Change tränar Hand in Hand indiska och kenyanska småskaliga entreprenörer inom återbruk och återvinning av plast samtidigt som många lokala arbetstillfällen skapas inom den cirkulära ekonomin.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in