Populärvetenskapliga föreläsningar och akademisk högtid 7 maj 2022

By on 5 maj, 2022
Arkivbild

Efter ett uppehåll på grund av pandemin firar Örebro universitet nu sin akademiska högtid och bjuder på populärvetenskapliga föreläsningarna i centrala Örebro.

– Vi är mycket glada över att återigen kunna ge alla intresserade en unik möjlighet att på ett tillgängligt sätt få höra om den allra senaste forskningen, säger rektor Johan Schnürer.

På Conventum Konferens vid Olof Palmes Torg i Örebro börjar högtidsdagen med populärvetenskapliga föreläsningar. Under tre timmar, med start kl. 11, berättar nya professorer, hedersdoktorer och doktorer om sin forskning på ett sätt som vänder sig till allmänheten.

Senaste tillfället, i februari 2020, blev det publikrekord med bland annat en dubblerad föreläsning av nye hedersdoktorn Paul Svensson. I år finns ett annat rekord på förhand – 34 föreläsningar i en mångfald ämnen, som till exempel träning och hälsa, akutmedicin, behandling av smärta, musik som gör gott och genusperspektiv på kriget i Ukraina.

Föreläsningarna tar en halvtimme och är gratis.

Senare på dagen är det dags för ”Akademisk högtid 2022”, för inbjudna gäster. Enligt traditionen hålls högtiden i februari för att fira i den månad som Örebro universitet blev just universitet 1999. Förra året, 2021, ställdes högtiden in på grund av pandemin och ersattes med digitala föreläsningar.

I år sköts firandet upp till maj med sikte på att kunna genomföras utan restriktioner. Under högtiden i Aula Nova – som börjar kl. 15.30 med ett mingel i foajén – installeras sju nya professorer, tre hedersdoktorer får sina lagerkransar och 55 doktorer promoveras. Det pedagogiska priset till två lärare delas också ut. I publiken finns 450 gäster, som gå vidare till en bankett med temat renässans som arrangerats av två alumner från Restaurang- och hotellhögskolan.

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet

You must be logged in to post a comment Login