Premiärveckan i Basketligan herr startar med Uppsala-Solna

Av på 2 oktober, 2013

Uppsala Basket–Solna Vikings får äran att stå för premiären i Basketligan herr 2013-2014. Lagen får också äran att köra premiären av Premiärveckan. Onsdag 2 oktober, 19.00 är det uppkast för Uppsala-Solna, sedan spelas en match om dagen fyra dagar i rad under Premiärveckan.

3 oktober spelas Borås Basket-ecoÖrebro, 4 oktober bjuder på LF Basket-Jämtland Basket, 5 oktober når vi fram till prestigemötet mellan vårens SM-finallag, Södertälje Kings mot Sundsvall Dragons innan premiärveckan avslutas med Nässjö Basket-Norrköping Dolphins.

Uppsala Basket-Solna Vikings sänds på viasatsport.se 2 oktober, uppkast 19.00, sändningsstart 18.55. Uppsala ses av många som favorit till SM-titeln. Solna verkar däremot inte ses som en seriös utmanare till guldet. Men på papperet har Solna ett intressant lag som lär kunna slå de flesta motståndare. Grekiske centern Stavros Toutziarakis snittade cirka 13 poäng och sju returer för Solna i fjol och blir med sina 210 centimeter någonting att bita i för Uppsala som inte har någon renodlad center.

Solna har också två ärrade rävar i laget i form av Mats Levin och Jim Nyström. Bröderna Serkan och Erkan Inan är inga dunungar heller. 27-årige Serkan har 58 A-landskamper på meritlistan och var Stockholm Eagles mest produktive spelare i fjol. Erkan var strålande i 08 Stockholm tills han blev skadad och fick avsluta säsongen för tidigt. Lägg till amerikanen Taj McCoullough och de tre u-landslagsspelarna Nathan Dawit, Jesper Eliasson och Sebastian Schüszler så ser Solna inte illa ut.

Men, visst, Uppsala ser på papperet riktigt vasst ut. Det lag som förra säsongen kom tvåa i grundserien och åkte ut i semifinal mot blivande mästarlaget Södertäljer Kings har förstärkt med Liam Rush och Dee Ayuba. Rush har tidigare i Sundsvall visat sig vara en spelare som kan vinna SM-guld och Ayuba har varit en av Norrköpings bästa spelare när Norrköping har vunnit SM-guld.

Spännande matcher i matchen:
TJ Jackson mot Mats Levin. Båda är rutinerade, båda är mer av gammeldags spelfördelare/ledare än poänggörande ledande guards.

Johan Jeansson mot Jim Nyström. Jeansson kan göra poäng på alla sätt och blir mer och mer komplett då han utvecklat sin returtagning och sitt passningsspel. Nyström spelar alltid med hjärtat utanpå klubbdressen och ger allt hans kropp har – dag in och dag ut.

Liam Rush mot Taj McCoullough. Rush har varit en kraftigt bidragande orsak till Sundsvalls två SM-guld under 2000-talet. Rush kan göra poäng inifrån och ut och är dessutom en smart passningsspelare. McCoullough är inte lätt att gissa vad han kommer att bidra med då han inte spelade i fjol, men han gick fyra år på college och har spelat tre säsonger i NBA:s Development League. Här finns definitivt rutin.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in