Prisas dubbelt för god handledning till ST-läkare

By on 24 december, 2016
Överläkare Miklós Kelecsényi känner sig hedrad över att ha blivit utsedd till Årets ledstjärna av ST-läkarna.

Gynekologmottagningen vid Lindesbergs lasarett har blivit utnämnd till 2016 års bästa randningsklinik för ST-läkare. Även handledarpriset ”Ledstjärnan” går till en läkare verksam i Lindesberg, Miklós Kelecsényi som arbetar vid ortopediska länskliniken i Region Örebro län. Det är SYLF Örebro som står bakom utnämningarna.

Sveriges yngre läkares förening i Örebro delar årligen ut priserna ”Randningspokalen” och ”Ledstjärnan”. Syftet med Randningspokalen är att uppmärksamma den klinik inom Region Örebro län som under året varit den bästa att som ST-läkare göra sin sidotjänstgöring på. Ledstjärnan delas ut till den handledare som utmärkt sig som en synnerligen bra och lämplig handledare för länets underläkare.

SYLF Örebro tar varje höst in nomineringar från alla regionens ST-läkare och väljer bland dessa ut årets pristagare.

”Har fått kunskaper för livet”

Motiveringen till att Randningspokalen denna gång går till Gynekologmottagningen i Lindesberg lyder:
”Kvinnokliniken vid Lindesbergs lasarett är en liten mottagning som ger proffsigt bemötande och handläggning av varje patient. Med glädje, entusiasm och stor kunskap handleder läkarna oss ST-läkare på ett professionellt och trevligt sätt. Från första stund känner man sig omhändertagen och som en i gänget. Övrig personal bistår också med bra kunskap i ämnet. Mottagningen selekterar omsorgsfullt patientunderlaget för randande ST-läkare så att vi ska få lära oss så mycket som möjligt som är relevant för primärvården. Det är lätt att en så liten klinik blir förbigången då det bara är några per år som randar sig där, men alla vi som varit där är jättenöjda och har fått kunskaper för livet. Det är med glädje man lyfter luren för att ringa och konsultera en kollega, barnmorska eller uroterapeut där.”

– Vi har förstått att de är nöjda eftersom de säger att de trivs hos oss, men ändå kom priset som en glad överraskning, säger Eva-Lena Pettersson, medicinsk vårdadministratör, och får medhåll av sina kollegor.

Exakt vad medarbetarna gör är svårare att sätta fingret på tycker de.

Vi försöker få dem att känna sig välkomna och det här visar ju att vi lyckas, kommenterar Rebecca Blomberg, sjuksköterska.

Det här är en liten mottagning där alla är med och bidrar, och eftersom vi vill ha ett framtida gott samarbete med läkarna när de hamnar i primärvården så är det ju bra att försöka utbilda dem väl, konstaterar Karin Zetterström, överläkare.

Hjälper i förlängningen patienterna
Överläkare Miklós Kelecsényi vid ortopediska kliniken visste inte om att priset fanns förrän han fick höra att han hade utsätts till Årets ledstjärna.

Det känns jättekul. Jag tycker om att arbeta med yngre kollegor och har gjort det under många år, och det är en stor ära att ha utsetts till Årets ledstjärna, säger han.

Han har aldrig tänkt på sig själv som pedagogisk, men försöker alltid att vara rak och tydlig som handledare.

I Ungern, varifrån jag kommer, var utbildningen sådan att gjorde man fel fick man snabb och tydlig information för att kunna bli bättre. Jag försöker göra likadant och ge snabb och ärlig feedback till dem jag handleder, säger Miklós Kelecsényi. – Ortopedi handlar också om mycket praktiskt arbete, så jag visar mycket hur jag gör. Teorin kan man få från böckerna, men vissa saker måste man visa.

Hans egen drivkraft att hjälpa tror han kan hänga samman med att han har fyra barn som han känner ansvar för att förbereda i livet.

På samma sätt känner jag ett ansvar för att förbereda yngre kollegor. Genom att lära dem kan jag även hjälpa patienterna.

Nomineringen som gjorde Miklós Kelecsényi till Årets ledstjärna:
”När vi nu som ST-läkare i ortopedi i regionen ska lära oss att operera proteser i Lindesberg märker man vilken fantastisk handledare Miklos är och hur otroligt bra det är att ha med honom på̊ operation. Det spelar ingen roll hur svårt fallet verkar då han alltid står lugnt kvar och förklarar hur man ska göra och vilka steg man ska tänka på om man tvekar. I slutändan går det alltid hur bra som helst. Han kan få den svåraste operationen för oss ST-läkare att verka enkel och tillsammans med honom kan man plötsligt operera saker man inte trodde att man någonsin skulle kunna. Han är en kunnig kollega och duktig kirurg med många års bred erfarenhet här i Sverige och utomlands. Hans kontakt med kollegor, personal och patienter är admirabel och något som man som ung ST-läkare bör ta efter. Arbetssättet som han har är strukturerat och noggrant, och därför fattar han alltid väl genomtänkta beslut. Han är alltid trevlig med oss och lyssnar verkligen på våra åsikter och idéer. Man är aldrig rädd att det ska bli fel när man har honom som stöd och han är absolut inte rädd att ge oss feedback. Som ung ortoped är det väldigt givande att arbeta tillsammans med honom och jag tycker att han förtjänar att bli årets ledstjärna.”

Fakta: SYLF

  • Sveriges yngre läkares förening (SYLF) som organiserar underläkare från läkarexamen till dess de blir färdiga specialister, grundades 1921 och är den näst största yrkesföreningen inom
  • Sveriges Läkarförbund.
  • SYLF har i dagsläget cirka 11000 medlemmar, och det finns 27 lokalavdelningar.
  • SYLF verkar för påverkan när det gäller förhandlingsfrågor, utbildning och forskning, arbetsmiljö, likarätt och sjukvårdspolitiska frågor.

Länet | Lindesberg
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login