Priset på vete ökar – svälten i Jemen förvärras av konflikten i Ukraina

By on 26 mars, 2022
Foto: Anna Pantelia / Save the Children

I krigets Jemen lider miljontals barn av undernäring. Situationen riskerar att förvärras ytterligare när priset på vete skjuter i höjden till följd av konflikten i Ukraina. En betydande del av landets veteimport kommer från Ryssland och Ukraina, samtidigt som vete står för en stor del av familjers kaloriintag.

Under de senaste åren har matpriserna i Jemen mer än fördubblats och drygt hälften av befolkningen riskerar att drabbas av akut hunger. Nu väntas situationen att förvärras ytterligare. I Jemen är i princip allt vete importerat (95%), och mer än 30 % importeras från Ukraina och Ryssland. På grund av konflikten i Ukraina förväntas priset på vete att stiga, samtidigt som vete och bröd står för hälften av kaloriintaget för en genomsnittlig familj i Jemen.

– Världen står inför århundradets värsta hungerkris, och antalet människor som riskerar svält har ökat med 60% sedan innan pandemin. Situationen i Ukraina leder till dyrare vete och ökad svält i andra delar av världen – bland annat i Jemen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen.

I dag går kriget i Jemen in på sitt åttonde år och barn fortsätter att drabbas av striderna i landet. Skolor, sjukhus och lekplatser bombas. Var fjärde skadad eller dödad i krigets Jemen är barn. En civil har skadats eller dödats varje timme sedan januari.

– Barns rättigheter kränks på daglig basis i Jemen. Vissa barn vet inget annat än krig, och de tvingas leva i ständig skräck för att själva dö eller mista familjemedlemmar i hunger eller bombanfall, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Rädda Barnen har arbetat i Jemen sedan 1963 och arbetar med utbildning, skydd av barn, hälsa och undernäring, tillgång till rent vatten och sanitet samt akut nödhjälp i de flesta delarna av landet. Vi behandlar barn som lider av undernäring och driver hälsokliniker i några av de regioner som är svårast att nå. I vissa delar av Jemen har två tredjedelar av alla skolor förstörts, och där driver Rädda Barnen temporära utbildningsprogram.

Nyckelsiffror:

  • Ryssland och Ukraina står för en stor del av allt vete som produceras, och de två länderna exporterar mer än en fjärdedel av all världens vete (2019). Konflikten i Ukraina förväntas leda till att priserna på spannmål ökar globalt, och priset på vete beräknas öka med upp till 50 % i vissa länder.
  • I Jemen är 95 % av allt vete importerat, och minst 30 % kommer från Ryssland och Ukraina
  • Vete och bröd står för 50 % av ett hushålls genomsnittliga kaloriintag i Jemen. Under de senaste åren har priset på mat mer än fördubblats i landet.
  • Över hälften av all befolkning i Jemen riskerar akut hunger.
  • Just nu riskerar 45 miljoner människor i 43 länder svält. 2019 var motsvarande siffra 27 miljoner. Antalet människor som riskerar svält har ökat med 60 % sedan innan pandemin.
  • Det höjda priset på vete kopplat till situationen i Ukraina drabbar även länder som Libanon, Syrien och Somalia. I Rwanda är 92 % av allt vete importerat från Ukraina. Även Burundi (83 %), Uganda (74 %) och Kenya (67 %) exporterar mycket vete från Ukraina.

Världen | Jemen
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login