PRO:s matkasse blev 20 procent dyrare på ett år

By on 28 januari, 2023
Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps.
Foto: Anneli Nygårds.

PRO:s prisundersökning 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år, i årets undersökning tittade vi på exakt samma varor som förra året.

På så sätt har man kunnat göra en prisjämförelse och ta reda på hur mycket PRO:s matkasse har ökat i pris från november 2021 till och med oktober 2022.

PRO:s matkasse består av 36 olika varor som finns tillgängliga i butiker i hela landet. Prisutvecklingen på de olika varorna varierar. Mest har priset stigit på rapsoljan som har ökat med hela 45 procent. Men även Bregott och kaffe har ökat mycket, med 42 respektive 34 procent.

– PRO har undersökt matpriserna i över 30 år. En ökning med 20 procent på ett år är jättemycket och det kan bli mycket tufft för många, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO.

Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor, och den dyraste nästan 1 259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor.

Årets prisundersökning består av tre undersökningar i en. Butiksundersökningen som närmare tusen PRO-medlemmar från stora delar av landet har genomfört. Och undersökningen av matpriserna på nätet, där man redovisar priset för PRO:s matkasse för både hemleverans och för upphämtning i butik.

Resultatet från undersökningen bekräftar bilden av att vi just nu lever i svåra ekonomiska tider. Priset på mat, el och drivmedel ökar kraftigt. PRO får dagligen samtal från oroliga pensionärer som berättar att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. De ökande priserna drabbar hela samhället och i synnerhet pensionärer med låga pensioner. Den allmänna pensionen måste höjas, anser PRO.

– När matpriserna ökar med 20 procent och pensionerna med tre, förstår alla att det inte finns utrymme för någon guldkant i vardagen, säger Åsa Lindestam.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa PRO
Se hela undersökningen på pro.se.

You must be logged in to post a comment Login