Rasism kan påverka tarmfloran

By on 13 januari, 2023
Foto: Pixabay

En ny studie publicerad i tidskriften ”Gut” visar att upplevelsen av rasism kan påverka tarmfloran i tarmen. Forskare från University of Washington har undersökt hur rasistiska händelser påverkar människors tarmflora och hittade att personer som rapporterade att de utsatts för rasism hade en annorlunda tarmflora jämfört med dem som inte rapporterade rasistiska händelser.

Studien, som är den första av sitt slag, visade att personer som utsatts för rasism hade lägre nivåer av viktiga bakterier som är kopplade till immunförsvaret och hälsan i tarmen. Dessa personer hade också högre nivåer av bakterier som är associerade med inflammation och stress.

Viktig kunskap när man ska behandla tarmbesvär i framtiden

Forskarna säger att resultaten kan visa på en koppling mellan rasism och hälsan i tarmen och att det kan vara viktigt att ta hänsyn till denna koppling när man behandlar patienter med tarmsjukdomar. Studien pekar också på vikten av att bekämpa rasism för att främja hälsan hos individer och samhället som helhet.

”Resultaten tyder på att rasism kan ha långvariga hälsoeffekter genom att påverka tarmfloran,” kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping. ”Det är viktigt att fortsätta undersöka dessa effekter och hur vi kan hjälpa individer som utsatts för rasism att återställa sin tarmhälsa.”

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login