Regionalt | Dramatisk ökning av ID-stölder bland unga

Av på 14 juli, 2015

ID-stölderna har ökat med över 40 procent bland unga vuxna – bara det senaste året. En förklaring till ökningen är att unga är sämre på att skydda sig samtidigt som de exponeras för fler hot på grund av sin digitala livsstil.

– Det är en mycket bekymmersam utveckling i samhället när nu närmare en miljon svenskar har drabbats eller känner någon som utsatts för en ID-stöld. För att vända denna negativa trend krävs krafttag för att minska brotten, samtidigt som enskilda konsumenter bör skydda sig bättre, säger Carl-Johan Thorsell, vd mySafety Försäkringar.

Undersökningen är genomförd av TNS Sifo och omfattar 4201 intervjuer i åldrarna 16-74 år. Det är tydligt att medvetenheten om ID-stölder är hög. Bara tre procent av svenskarna känner inte alls till begreppet, samtidigt som fler än tre fjärdedelar uppger att de både hört talats om ID-stölder och vet vad det innebär.

Det är också tydligt att allt fler drabbas eller känner någon som utsatts för ID-stölder. Totalt rör det sig om fler än 955 000, en ökning med 16 procent jämfört med 2014. I åldrarna 16-29 är ökningen hela 40 procent och nu uppger nästan två av fem att de känner någon eller att de själv har drabbats.

– Det är inte oväntat att de unga drabbas hårdast, men ökningen är anmärkningsvärd. En digital livsstil kombinerat med att de är sämre på att skydda sig gör att de blir mer utsatta. Dagens unga måste helt enkelt bli mer försiktiga med sina personuppgifter, konstaterar Carl-Johan Thorsell.

Till exempel är det bara 57 procent av 16-29 åringarna som har sina bankkoder och bankkort under uppsikt, vilket kan jämföras med 86 procent av dem över 60 år. I samtliga ålderskategorier är dock de flesta väldigt noga med att inte dela personuppgifter i sociala medier eller via mejl och sms. Däremot är det bara var tredje som satt lås på brevlådan eller skaffat en spärrtjänst, vilket är två effektiva sätt att stoppa ID-stölder.

När det gäller vardagsbrott oroar sig svenskarna främst för att bli bestulen på plånbok och id-handlingar. Tre av tio är ganska eller mycket oroade för att drabbas av ID-stöld. Det kan jämföras med att bara en av åtta är oroliga för att få bilen, motorcykeln eller båten stulen.

Regionalt
Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in