Regionalt – Ökad efterfrågan på svenskproducerade livsmedel

By on 24 november, 2016
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter.

– Vi ser en tydligt växande vilja att handla svenskproducerad mat. Mer än varannan konsument, 56 procent, tycker att svenskproducerat är en av de viktigaste faktorerna vid inköp av mat. För ett år sedan var motsvarande siffra 48 procent visar en undersökning genomförd av Demoskop i oktober 2016, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB. Det är rejäl ökning i efterfrågan som många livsmedelsföretag och handeln nu möter med märkningen Från Sverige.

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige lanserades våren 2016. Efter ett halvår har fler än 90 företag anslutit sig och mer än 4000 produkter är godkända för märkningen. Det är till exempel mejerivaror, kött, charkuterier, bröd, müsli, frukt och grönsaker som nu successivt märks.

– Detta är bara början. Märkningen möter konsumenternas efterfrågan genom att enkelt visa vilka livsmedel som är producerade i Sverige med svenska råvaror. Tidpunkten för lanseringen var helt rätt, säger Maria Forshufvud.

Märkningen ställer bland annat krav på att kött, ägg, mjölk och fågel ska vara 100 procent svenska i en märkt produkt. Det betyder att även äggpulver, mjölkpulver, vassle etc ska ha svenskt ursprung. Det ökar efterfrågan av produkter och ingredienser där ursprung tidigare inte haft avgörande betydelse, samtidigt som tillgången på svensk råvara i vissa fall är begränsad.

När arbetet med märkningen inleddes fanns förhoppningen att den skulle bidra till att stärka efterfrågan på alla typer av svenska råvaror.

Det är precis vad som nu sker, det är en förflyttning på gång. Vi ser den ökande efterfrågan som en potential för marknadstillväxt av både svenska råvaror och ingredienser som produceras i Sverige, säger Maria Forshufvud. 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login