Regionalt – Reflexer livsviktiga för Pokemonjagande barn på höstlovet

By on 2 november, 2016

Pokemonjakten som grep tag i Sverige under sommaren fortsätter. Men när fler höstlovslediga barn rör sig ute under mörka eftermiddagar blir reflexen extra viktig att ha på sig.

Pokémon Go var sommarens stora fenomen – tiotusentals svenskar i alla åldrar har sedan spelet släpptes i juli gått, sprungit och rullat i jakt på de färgglada monstren. Föräldrar har berättat om hur barn som tidigare knappt velat gå ut alls plötsligt inte gått att hålla inomhus under de ljusa sommarkvällarna.

Men när höstmörkret gjort sitt intåg och många barn fortfarande letar Pokemon längs med gator och vägar uppstår ett problem: Hur bra syns de egentligen?

Små barn är faktiskt de allra bästa på att använda reflex, eftersom att de ofta redan har dem på kläderna. Men när man kommer upp i 11-12 års-åldern finns det ofta inte fastsydda reflexer på kläderna längre, och många tycker kanske inte att det är så coolt att ha en reflexbricka. Och det är då det kan bli farligt, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Ett barn som går vid sidan av en väg eller är på väg över ett övergångsställe tror gärna att bilisterna kan se det – men det är långt ifrån säkert. Utan reflex syns man inte längre än 20-30 meter om man har mörka kläder. Stoppsträckan för en bil som kör i 50 km/h är omkring 25 meter på torr asfalt. Med en reflex syns man däremot på 125 meters håll.

Trots att en reflex halverar olycksrisken visar en undersökning genomförd av If att tre av fyra svenskar över 18 år sällan eller aldrig bär reflex. Bland personer mellan 18 och 29 år är det mindre än två av tio som alltid har reflex när de är ute i mörkret. Detta riskerar att påverka hur ofta barnen använder reflex. Därför lanserar försäkringsbolaget If för tredje året en reflexkollektion för att fler ska synas i trafiken. I år sker samarbetet med Weekday.

40 procent av alla trafikolyckor sker i mörker. Skaffa en reflex som ditt barn faktiskt vill ha på sig – det är det enklaste och bästa sättet att hålla det säkert under mörka hösteftermiddagar, säger Caroline Uliana.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login