Regionalt – Unga tycker att skräp i naturen är ett problem

Av på 21 oktober, 2016

Åtta av tio unga människor tycker att nedskräpning av naturen är ett problem. Samtidigt tycker tre av fyra att det är ”jag själv” som har ansvaret, i lägre åldrar är det dock bara två av tre som tycker att de har ett eget ansvar. Hela nio av tio tycker att allemansrätten är viktig. Det här visar en undersökning från TNS Sifo som Håll Sverige Rent beställt.

Det är intressant att så många unga tycker att nedskräpning av naturen är ett problem, samtidigt som så många inte tycker att de har ansvar. Allemansrätten ger oss en unik rätt att röra oss fritt i naturen, och det är viktigt att vi inte skräpar ner när vi använder oss av den, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Fler än åtta av tio ungdomar, 82 procent, upplever att nedskräpning i naturen är ett problem. Bland de som anser att de har bra koll på allemansrätten är siffran ännu högre, 87 procent.

Tre av fyra tycker att de har ett eget ansvar för nedskräpningen, men bara två tredjedelar av ungdomar mellan 16-20 år svarar ”jag själv” på frågan om vem som bär största ansvaret för att det inte ska bli skräpigt i naturen.

Det mesta skräpet kommer från oss vanliga människor, så att inte skräpa ner är det allra bästa sättet att hålla naturen ren. Om alla gjorde så skulle både påverkan på miljön och behovet av dyr renhållning minska, säger Johanna Ragnartz.

Undersökningen visar också att allemansrätten är viktig för ungdomar idag, hela nio av tio tycker att det är viktigt att vi har en allemansrätt och sju av tio tycker att den är viktig för dem personligen. Kunskapen om allemansrätten är hög, enbart sex procent anger att de inte har någon aning om den.

Det är många som vill vara mer ute i naturen, totalt sett vill två av tre svenska ungdomar vistas mer ute i skog och mark. De som bor i storstäder är mindre intresserade av att vara ute i naturen än de som bor i mindre städer.

I undersökningen tillfrågades 1000 personer i åldern 16- 25 år. Undersökningen gjordes efter att Håll Sverige Rent låtit Youtube-profilerna Random Making Movies skapa ”Skräp-tv”, en rad filmer om allemansrätten och nedskräpning.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in