Rekord för svensk EU-roaming

By on 13 augusti, 2022
Arkivbild

Svenskarnas dataroaming inom EU är på all time high, användningen har ökat 130 procent sedan sommaren 2019, alltså före pandemin. Redan förra sommaren var datatrafiken på samma nivå eller till och med något högre än före pandemin (2019) för att i år öka kraftigt. Sedan EU:s nya roamingregler infördes år 2017 har dataroamingen ökat med nära 500 procent, främst drivet av ökad streaming. Det visar en ny analys av mobildata från mobiloperatören Tre.

– Sommarens dataroaming i EU är den klart högsta som Tre någonsin uppmätt. Det är troligen en kombination av att reserestriktionerna nu är över, ett nytt mobilbeteende med mycket användning av streaming och att kunderna anpassat sig till de nya friare reglerna för EU-roaming, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

2017 infördes EU-roaming, även kallat ”roam like home”, som innebär att EU-medborgare kan använda telefonen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter (upp till ett tak som varierar för olika operatörer). Trots detta tycks rädslan för att drabbas av en hög mobilräkning under utlandssemestern ha funnits kvar i flera år efter att roamingreglerna infördes.

Men nu verkar rädslan ha släppt. Med undantag för en period under pandemin när resandet var nere på låga nivåer har roamingen ökat kraftigt sedan 2019. De destinationer där datatrafiken via roaming ökar mest sedan förra året är Spanien, Turkiet och Grekland (exklusive Öresundstrafiken mellan Sverige och Danmark).

Snabb ökning av dataanvändning även i Sverige

Även inom Sverige ökar dataanvändningen i mobilnätet mycket, främst på grund av en ökad andel streaming som kräver mycket kapacitet för dataöverföring. En genomsnittlig Trekund har ökat sin dataförbrukning med över 300 procent de senaste fyra åren, mellan år 2018 och 2022. Ökningen förklaras nästan uteslutande av ökad streaming av tv-kanaler som SVT Play, Netflix med flera samt video i sociala medier.

Topplistan, här roamar svenskarna mest:

  1. Spanien
  2. Turkiet
  3. Grekland
  4. Italien
  5. Tyskland
  6. Kroatien
  7. Frankrike
  8. Norge
  9. Finland
  10. Polen 

*Öresundstrafiken mellan Sverige och Danmark är inte med i sammanställningen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Tre Skandinavien

You must be logged in to post a comment Login