Rekordmånga vill börja studera i höst – rusning till studentlägenheter väntas

Av på 8 juli, 2020

Inneboende, studentlägenhet, korridorsboende eller en bostad i andrahand. Alternativen är många – men den som ska studera i höst kanske inte har möjlighet att välja och vraka. Rekordmånga har sökt in till högskolor och universitet inför hösten, och Blocket listar sina bästa tips till den som behöver fixa boende till studiestarten.

I juni månad ökade sökningarna på frasen ‘lägenhet uthyres’ på Blocket med 701% jämfört med samma månad för ett år sedan. Och för många är studentbostaden den första egna bostaden.

Det går till på lite olika sätt att söka studentbostad beroende på var i landet du ska studera. Vissa städer har boendegaranti för nya studenter – men på många orter behöver du lösa det själv. Ett tips är att lägga upp en bostadsprofil på Blocket Bostad för att låta hyresvärdar veta vem du är och vad du söker, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

Allra flest lägenhetsannonser brukar varje år publiceras i augusti. Men för den som ska studera kan det vara en god idé att vara ute i så god tid det bara går.

– Så snart det andra antagningsbeskedet kommer i augusti tillkommer det extra många studenter som söker bostad. Så om du redan nu vet var du kommer studera – försök lösa det så snart som möjligt. Allra svårast är det att skaffa sig ett eget boende vid de största studentstäderna som Lund och Uppsala, men det är också där andrahandsmarknaden är som störst. Som student kommer du troligtvis byta boende ganska många gånger under studietiden, så se till att du först och främst fixar tak över huvudet, säger Matilda Adelborg.

Så mycket kostar det att hyra en etta i respektive studentstad
Medianpris (1 RoK) helår 2019

Göteborg 5200 kr
Stockholm 7900 kr
Malmö 4950 kr
Kalmar 4200 kr
Lund 4500 kr
Uppsala 5500 kr
Umeå 4110 kr
Karlstad 4400 kr
Växjö 4000 kr
Örebro 4500 kr
Linköping 4993 kr
Luleå 3600 kr
Sundsvall 4000 kr

Fem tips till dig som vill hyra en bostad

  1. Kolla upp att personen som hyr ut faktiskt har rätt att hyra ut bostaden. Det kan du göra hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen beroende på vad det är för typ av bostad du ska hyra. Om det visar sig att det inte finns något tillstånd riskerar du att bli av med bostaden om den olovliga uthyrningen upptäcks – så var noga med detta!
  2. Gå alltid på visning. Både för att träffa hyresvärden, men också se bostaden på plats och bedöma skicket. Dokumentera eventuella skador som fanns sedan tidigare, så att du inte riskerar att bli skyldig att betala för eventuella skador som inte orsakats av dig.
  3. Se alltid till att skriva kontrakt – och se till att allt viktigt finns med i kontraktet. Om deposition ska utbetalas bör det vara tydligt vid vilka situationer det kommer göras avdrag från denna. Om något går sönder, om det blir skador på bostaden?
  4. Skaffa dig en egen hemförsäkring för bostaden du hyr.
  5. Som student kan du ha rätt att få bostadsbidrag från Försäkringskassan. Kolla upp om du har möjlighet till det!

Fem tips till dig som ska hyra ut en bostad

  1. Ta bra bilder på bostaden och beskriv vad som är bra med bostaden du hyr ut. Finns det något förråd som tillhör bostaden? Tvättstuga?
  2. Kolla upp din framtida hyresgäst. Det kan du göra både genom att göra en kreditupplysning och be om referenser.
  3. Sätt en skälig hyra. Och kom ihåg att du riskerar att bli återbetalningsskyldig om du tar för mycket betalt – hyresgästen kan anmäla oskälig hyra upp till tre månader efter inflytt.
  4. Skriv tydligt vad som gäller: när är bostaden ledig, hur länge vill du hyra ut och vad ingår i hyran?
  5. Finns det några regler att förhålla sig till? Får man till exempel ha husdjur i bostaden och får man bo flera personer i din bostad? Var tydlig med dina förväntningar och krav redan i annonsen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in