Rekordstor kartläggning av svenskarnas kaffevanor

By on 26 januari, 2024
4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet. Allra helst en kopp bryggkaffe på morgonen. Det är några av resultaten i Löfbergs kafferapport. Rapporten bygger på en undersökning som Kantar Sifo gjort där 3 802 personer i åldern 18-79 år intervjuades.
Arkivbild

Kafferosteriet Löfbergs presenterar nu den första upplagan av Kafferapporten. En omfattande kartläggning av svenskarnas kaffevanor, som sträcker sig från Skåne till Norrbotten.

Utan kaffe, inget fika

Få drycker har en lika stark position hos svenskarna som kaffe. Kafferapporten 2024 visar till och med hundraprocentigt kaffedrickande i vissa åldrar. Henrik Scander, lektor vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som är intervjuad i rapporten bekräftar kaffets starka position.

– Vi studerar just nu det svenska fikafenomenet och vilken roll kaffet spelar i fikastunden. Där kan vi se att kaffe är det de allra flesta associerar med fika. Utan kaffe, inget fika, säger Henrik Scander.

Kafferapporten är en omfattande rapport om svenskarnas kaffevanor och är först i sin storlek. Löfbergs hoppas genom rapporten få ännu bättre förståelse för svenskarnas kaffevanor.

– Det har gjorts en del rapporter kring fika. Men dels är de inte specifikt fokuserade på kaffe och dels är de daterade. Vi tror att kaffebranschen behöver en rapport av den här digniteten. Ett material vi hoppas kunna presentera årligen, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Över 3 000 svenskar har intervjuats och resultaten visar bland annat att:

  • 4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet.
  • Bryggkaffet är ohotad etta: 72 procent dricker oftast det.
  • Morgonkoppen är favoriten: 2 av 3 svarar att det är den viktigaste koppen
  • Svenskarna gör tidig kaffedebut: 1 av 5 började dricka kaffe när de är 14 år eller yngre.
  • Mamma lär oss dricka kaffe. På frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” svarar 24 procent mamma vilket placerar mammorna i topp.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Löfbergs
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–22 juni 2023. Totalt intervjuades 3 802 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login