Ryds Glas erbjuder gratis mensskydd till de anställda

By on 14 november, 2022
Madeleine Sjögren, Redovisningsekonom på Ryds Glas huvudkontor, anser att gratis mensskydd bör vara lika självklart som frukt på arbetsplatsen.
Bild: Ryds Glas

Ryds Glas arbetar för en mer jämställd arbetsplats – erbjuder gratis mensskydd till de anställda. Gratis mensskydd på arbetsplatsen bör vara lika självklart som att det finns plåster, ändå är det endast sju procent av svenskarna som erbjuds detta på sin arbetsplats*.

För att skapa mer jämställdhet på Ryds Glas arbetsplats i Örebro ska det finnas gratis mensskydd till anställda, projektet inleds på företagets huvudkontor för att sedan lyftas ut till övriga verksamheter i bolaget.

Enligt en undersökning från Sifo, på uppdrag från Arbetet, har var femte kvinna stannat hemma från arbetet på grund av mens. Bland yngre kvinnor är andelen ännu högre, var fjärde kvinna*. Ryds Glas hade under 2021 en frisknärvaro på 95 procent. Trots bra frisknärvaro och att kvinnor är i minoritet på bolaget anser Andreas Hjalmarsson, Personalchef, att bolaget kan göra mer för att underlätta i mensfrågan och har därför initierat projektet som ska ge möjlighet för anställda att fortsätta sin arbetsdag som vanligt oavsett vecka på månaden.

– För oss på Ryds Glas är det viktigt att skapa en trygg arbetsplats och att underlätta arbetslivet för våra anställda. Att säkra upp våra toaletter med mensskydd är en service till våra anställda som i förlängningen också kan locka fler kvinnor till vår mansdominerande bransch. Vi vill anställa fler kvinnor och då behöver vi också skapa förutsättningar för det. Detta är måhända ett litet steg mot att göra våra arbetsplatser mer jämställda men det har ett viktigt signalvärde, säger Andreas Hjalmarsson.

En annan undersökning från Sifo, beställd av Essity, visar att det är knappt 1 av 10 (7 procent) som får gratis mensskydd på sin arbetsplats. Undersökningen visar också att två av tre kvinnor fått oväntad mens under arbetstid.

Bolaget har valt att använda sig av HERBOX som erbjuder dispensers med ekologiskt mensskydd.

– Enligt undersökningen från Sifo anser nästan hälften av alla arbetande svenskar att Sveriges arbetsgivare bör tillhandahålla gratis mensskydd på arbetsplatsen. Vi på Ryds Glas är eniga, avslutar Andreas.

Örebro
Örebronyheter

Källa Ryds Glas

You must be logged in to post a comment Login