Så ändrar svenskarna sin matlagning

By on 25 februari, 2023
Asiatisk kycklingbowl med ingefärsris och sesammajonäs.
Bild: Hello Fresh

Mer storkok och mindre användning av ugn, så ändrar svenskarna sin matlagning när elräkningen blir dyr.

Ökade elkostnader har fått svenskarna att tänka till om elförbrukning i köket. Sju av tio har reflekterat över elen som går åt vid matlagning under det senaste året, visar en ny undersökning från HelloFresh och Yougov.

Dessutom har svenskarna ändrat hur de lagar mat, med bland annat mindre användning av ugn och mer storkok. För att hjälpa svenskarna att minska sin elförbrukning delar HelloFresh gastronomiska expert med sig av goda och energisnåla recept.

Få kan ha undgått den senaste tidens höga elkostnader, vilket har fått svenskar runt om i landet att dra ner sin inomhusvärme och släcka lamporna. Nu visar det sig att matlagningen inte är ett undantag. En ny undersökning från HelloFresh visar att hela sju av tio (69%) svenskar har reflekterat över sin elförbrukning i köket under det senaste 12 månaderna.

Mest oroade verkar svenskar i åldrarna 18-29 år vara, där åtta av tio (80%) uppger att de reflekterat över elförbrukningen. Hos den äldsta ålderskategorin, 60+ är motsvarande siffra 59 procent. Förutom stora skillnader mellan åldrar visar resultatet att fler kvinnor funderat över sin elförbrukning vid matlagning (72%) jämfört med män (66%).

Men svenskarna har inte bara reflekterat, de har också gjort förändringar för att minska sin elförbrukning. Fler än var fjärde (27%) svensk försöker tillaga fler måltider samtidigt som räcker till flera dagar. Allra mest storkok görs hemma hos familjer med yngre barn (37%). Dessutom uppger var fjärde svensk  att de använder ugnen mer sällan (23%). Kvinnor är de som i högst grad minskat sin användning av ugn (27%) jämfört med män (18%)

Några andra energismarta tillvägagångssätt som svenskarna använder sig av är tillaga under lock för att förkorta tillagningstiden (22%) och dessutom tar 17 procent av svenskarna fram sin vattenkokare för att förkoka vattnet innan de lagar något på spisen.

– Höga elräkningar har fått svenskarna att reflektera över sina beteenden, inte bara när det gäller matval, utan också hur de tillagar maten. Att fundera och förändra sina vanor behöver inte göra matlagningen tråkig, tvärtom. Det finns mycket att vinna på att vara medveten. Mer tid för att faktiskt äta med familjen, lägre kostnader, mindre påverkan på miljön och förhoppningsvis nya maträtter, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Två energisnåla och goda recept utan ugn:

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh delar här med sig av två goda och energisnåla recept som inte kräver ugn, ett vegetariskt och ett med kyckling för elförbrukningsmedvetna svenskar som letar efter middagsinspiration.

….

Pannstekta rotsellerifritters med äppelsallad och krämig pestodressing

4 portioner

Tid: 30-40 min

Ingredienser: Bladpersilja (en kruka), gul lök 1 st, Spenat 100 g, Citron 1 st, Rotselleri  2 st, Grönsaksbuljong 8 g, Finriven ost 80 g, Småpotatis 800 g, Pestodressing 100 g, Äpple 2 st, Morot 2 st, Vetemjöl 6 msk, Ägg 4 st.

 1. Förbered grönsaker: Finhacka persilja (spara lite till garnering) och lök. Skölj spenaten och halvera citronen. Skala och riv rotselleri grovt.
  .
 2. Blanda smet: Blanda i rotselleri, grönsaksbuljong, persilja, riven ost, lök, ägg, vetemjöl, salt [1 tsk] och en nypa peppar i en skål.
  .
 3. Koka potatis: Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. Koka oskalad potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Smaksätt potatis med en nypa salt och peppar, och eventuellt en klick smör. Ställ åt sidan med lock för att hålla på värmen.
  .
 4. Blanda äppelsallad: Kärna ur och skär äpple i tunna skivor. Skala morot i långa band med en potatisskalare. Blanda olivolja [1 msk] med en skvätt citronjuice i en skål. Krydda med salt [1/2 tsk] och en nypa peppar. Rör i spenat, äpple och morot precis innan servering.
  .
 5. Stek fritters: Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värmeoch tillsätt olivolja så det täcker pannan.Med en sked, lägg i tillräckligt med smet i klickar så att det blir 2 fritters per person. Platta till dem med en stekspade och stek i 4-5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Lägg över dem på en tallrik med hushållspapper. Fortsätt med resten av smeten.
  TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder.
  .
 6. Servera: Lägg upp rotsellerifritters och pestodressing på tallrikar. Servera med äppelsallad och potatis. Garnera med sparad persilja. Smaklig måltid!

….

Asiatisk kycklingbowl med ingefärsris och sesammajonäs

4 portioner

Tid: 20-30 min

Ingredienser: Ingefära 2 st, Basmatiris 300 g, Salladslök 2 st, Vitlöksklyfta 4 st, Rödlök 1 st, Röd paprika 2 st, Morot 2 st, Strimlad kycklingbröstfilé 600 g, Asiatisk woksås 150 g, Svart sesammajonnäs 100 g, salt, peppar, olivolja.

 1. Koka ingefärsris: Riv ingefära. Hetta upp olivolja [2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Fräs ingefära i 1-2 min. Tillsätt vatten [6 dl], och koka upp. Tillsätt ris och salt [1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
  TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
  .
 2. Förbered råvaror. Skär salladslök i tunna skivor. Finhacka eller pressa vitlök. Skär rödlök i tunna skivor. Kärna ur och skär paprika i 2 cm stora bitar. Skär oskalad morot i tunna halvmånar.
  .
 3. Stek kyckling: Hetta upp olivolja [2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kyckling i 4-5 min tills genomstekt. Krydda med en nypa salt och peppar, och lägg över på en tallrik.
  VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
  .
 4. Stek grönsaker: Hetta upp en ny skvätt olivolja i stekpannan. Fräs rödlök, morot och paprika i 3-4 min. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vitlök och fräs i 1 min.
  .
 5. Tillsätt kyckling: Tillsätt kyckling, woksås och vatten [4 msk] när grönsakerna har blivit mjuka. Rör om och värm upp. Smaka av med en nypa salt och peppar. Ta av stekpannan från värmen.
  .
 6. Servera: Fördela ingefärsris, kyckling och grönsaker mellan era skålar. Ringla över sesamdressing och garnera med salladslök. Smaklig måltid!
Har du/ditt hushåll gjort några förändringar i ditt/ert sätt att laga mat, på grund av höjda elpriser? Flera svarsalternativ är möjliga  
Ja, jag försöker tillaga flera måltider samtidigt (måltider till flera dagar i veckan) 27 %
Ja, jag använder ugnen mer sällan än jag brukade gra 23 %
Ja, jag använder lock för att förkorta tillagningstiden 22 %
Ja, jag använder vattenkokare för att förkoka vattnet innan jag lagar något på spisen 17 %
Ja, jag använder mikrovågsugnen för att laga mat 10 %
Ja, jag äter oftare ute 3 %
Ja annat: 5 %
Nej, jag har inte gjort några förändringar 42 %
Vet ej 3 %

 

Har du under de senaste 12 månaderna reflekterat över hur mycket el du/ditt hushåll förbrukar vid matlagning?  
Ja, ofta 32 %
Ja, några gånger 37 %
Nej 31 %

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hello Fresh
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-22 januari 2023 har sammanlagt 1 001 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

You must be logged in to post a comment Login