Så blir du mer hälsosam

Av på 8 maj, 2021

Livet är kort. Men det är tillräckligt långt för att det ska spela en väldigt avgörande roll om vi bryr oss och tar ansvar för vår egen hälsa eller inte. Den enda dröm som en person med dålig hälsa till slut har är att bli hälsosam och må bra.

Tänk på alla prylar vi har i vårt liv. Bilar, cyklar och vitvaror. Vi använder dem dagligen och lär oss snabbt hur de fungerar. Ganska snart tar vi dem för givna. Ibland blir vi påminda om hur mycket vi behöver dem, ofta först när de går sönder och vi blir tvungna att laga eller köpa nytt.

Det är lätt att dra parallellen till vår egen hälsa, med den väsentliga skillnaden att vi inte har någon annan att luta oss mot. Vi har inget öppet köp eller serviceavtal när kroppen inte orkar med. Vi kan inte heller åka till affären för att köpa oss ett mer balanserat liv.

Ibland kan det kännas långsökt att jämföra hälsan med prylar. Men sanningen är att en del av oss sköter våra prylar exemplariskt, medan den egna hälsan får mindre uppmärksamhet. Det är inget bra recept för att uppnå en god hälsobalans.

Oavsett hur vi har det idag kan både du och jag göra något för att utvecklas, här och nu. Omständigheter och förutsättningar är högst individuella. Det finns ingen myndighet att vända sig till när livet känns orättvist. Vi får helt enkelt lov att leva med oss själva, oavsett om kroppen är i gott skick eller inte, oavsett om vi har goda eller mindre goda förutsättningar att prioritera hälsa i vårt vardagliga liv. Vi är som vi är, men vi kan alla välja vad vi ska göra åt saken, från denna stund och framåt.

Vi får vara vår egen servicetekniker och ta fram vår egen instruktionsbok. Vi måste själva göra det arbete som krävs för att nå det resultat vi vill ha.

Att investera vår energi, tid och fokus på att utveckla vår fysiska och mentala hälsa är bland det svåraste uppdraget vi har i vardagsstressen. Men kanske också det viktigaste. Om vi inte mår bra, trivs i vår kropp och kan finna en inre frid, vad spelar det då för roll hur det går i resten av livet?

Ge dig själv ett löfte att vara snäll mot dig själv. Utveckla goda vanor för att bli den du vill bli, så att du kan leva det liv du vill leva. För när du väl har installerat nya goda vanor och avinstallerat de mindre goda, så kan du upprätthålla och utveckla din hälsa mycket lättare, utan att behöva kämpa lika mycket. Smart va?

Din kropp och ditt sinne ska hålla länge. Så ge dig själv den respekt du förtjänar genom att bry dig om dig själv. Det gör du genom att steg för steg utveckla goda vanor, som främjar en god fysisk och mental hälsa. Då får du mer kraft att lägga fokus och energi på allt det andra du vill göra och uppnå i livet.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Kvix

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in