Så förblir du produktiv när kontoret flyttat till köksbordet

Av på 16 november, 2020
Arkivbild

2020 har varit året då kontoret flyttat hem. Med denna förändring av arbetsmiljö uppkommer flera nya faktorer som påverkar hur vi arbetar. Hur skapar man på bästa sätt en arbetsmiljö som håller igång produktiviteten arbetsdagen ut? Här ger beteendepsykologen sina bästa tips!

Arbetet hemifrån har förändrat vårt förhållningssätt till arbetsmiljö och så även vår klädsel. I en Novus-undersökning från Nordax Bank uppger en majoritet (68 procent) att de klär sig annorlunda när de arbetar hemifrån jämfört med hur de klär sig på kontoret, men drygt tre fjärdedelar (76 procent) svarar att de ändå försöker klä sig professionellt under videomöten. Beteendepsykologen Niklas Laninge menar att vad vi har omkring oss och vad vi sätter på oss har en inverkan på vår produktivitet:

– I vår vanliga arbetsmiljö har vi flera sk triggers som håller igång produktiviteten – som den där frågan från kollegan, eller kaffekoppen till höger på skrivbordet. Nu när arbetsmiljön flyttat hem förlorar vi många av dessa triggers vilket såklart påverkar vår produktivitet. Vi behöver göra det greppbart även när arbetet sker i en digital miljö – vilka kläder vi sätter på oss eller hur vi organiserar vårt hem kan vara verktyg för att göra just det, säger Niklas Laninge, psykolog och chef för behavioral insights vid PBM.

För att hålla igång kreativiteten och produktiviteten ger Niklas Laninge 3 tips:
  1. Formalisera det sociala genom att låta de första tio minuterna av ett möte vigas åt socialt prat. Lägg dem inte i slutet för du vet mycket väl att möten alltid drar ut på tiden.
  2. Påminn varandra att ni finns genom att inleda varje dag med en kort statusuppdatering i stil med “idag ska jag jobba med följande saker och hoppas åstadkomma x, y och z”
  3. Försöka hitta en dedikerad jobbyta som präglas av lugn och ro och en dos disciplin. Försök att undvika köksbordet, soffan och – gud förbjude – sängen. Kanske är det läge att unna sig ett litet men elegant skrivbord? Inte nog med att du kan dra av kostnaden – du kan räkna hem den i effektivitet!

Regionalt
Örebronyheter

Källa Nordax Bank

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in