Så mycket har vabbandet ökat i Örebro

By on 12 januari, 2023
Arkivbild

Idag 12 januari släpper Försäkringskassan statistik på hur mycket föräldrar i Sverige vabbade år 2022. I Örebro län ökade det totala utbetalda beloppet 3,1 procent och antalet vab-dagar med 0,8 procent. Antalet barn som det har vabbats för ökade med 8 procent. Se bifogad tabell för totalsummor och motsvarande siffror på kommunnivå.

Vabbandet fortsätter att öka i Sverige. Statistik från Försäkringskassan visar att antalet vabbdagar för hela riket ökade från knappt 8,4 miljoner dagar år 2021 till knappt 8,6 miljoner dagar år 2022 – en ökning med 2,2 procent. Det utbetalade beloppet för vab steg med 4,4 procent – från knappt 8,4 miljarder till drygt 8,7 miljarder och antalet barn som det vabbats för ökade med nästan 7,4 procent från drygt 840 000 barn till drygt 900 000.

– Vabbandet i Sverige har ökat under många år men under pandemiåren blev det en extra stor ökning. Även 2022 ser vi en liten ökning jämfört med föregående år, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkringskassan.

– Vi tycker oss ha sett en beteendeförändring i hela landet kring vab i och med pandemin. Den innebär till exempel att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Under 2022 vabbades det också för fler barn än tidigare.

– Under 2022 har vi vabbat för fler barn än tidigare. Det verkar också vara delvis andra orsaker som ligger bakom att man är hemma än vad vi såg under pandemin då förkylning var den orsak som oftast uppgavs till vab. Vi ser också indikationer i siffrorna på att sjukperioderna vid vab har blivit något kortare, men samtidigt fler. Så under 2022 har det vabbats för fler barn, lite kortare period per gång men då istället fler gånger än tidigare år, säger Niklas Löfgren.

Fakta:

* Tillfällig föräldrapenning – eller ersättning för vab – kan betalas ut till den som avstår arbete för att vårda sjukt barn.

* De första sju dagarna vabbar man utan krav på sjukintyg. Dag 8 skall ett sjukintyg skickas in till Försäkringskassan.

* Om barnets ordinarie vårdare är sjuk kan en annan person vabba för barnen – till exempel en bekant eller en släkting. Kravet för att få vabb-ersättning är att man avstår arbete för att vårda ett sjukt barn.

Försäkringskassan har inte gjort lokala analyser kring varför vabbandet i en viss kommun skiljer sig åt från ett år till ett annat. För generella kommentarer kring utvecklingen, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Försäkringskassan

You must be logged in to post a comment Login