Så mycket kan man spara på att bli sambo

By on 9 februari, 2023

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag, kanske den dagen man fattar beslutet om att bli sambos. Länsförsäkringar har jämfört hur mycket ett par sparar på att flytta ihop i olika delar av landet.

– De tusenlappar du sparar på att flytta ihop kan kännas tryggt då det mesta kostar mycket mer idag än bara för ett år sedan, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. – Men det är viktigt att tidigt våga prata om hur man vill lägga upp ekonomin i det nya förhållandet. Här hittar du de bästa tipsen.

– Glöm inte att prata om ekonomin, helst innan ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det jätteviktigt. Om en av er flyttar in i den andres lägenhet kan det vara bra att skriva ett samboavtal. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar. Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken, säger Emma Persson.

Så mycket tjänar man på att bo ihop per månad

  • Län – Örebro
  • Kommun – Örebro
  • Kostnad en person i singelhushåll – 12 549 kr
  • Kostnad en person i sambohushåll – 8 735 kr
  • Så mycket sparar varje person som flyttar ihop – 3 527 kr

….

4 ekonomiska tips för sambor 

1. Sätt er ned och prata om hur ni ska dela på utgifterna.

Då minskar risken för bråk om pengar och en jämställd ekonomi skapar bättre förutsättningar för er att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.

2. Eftersom ni båda får pengar över är det bra att ha ett samtal om vad ni ska göra med de pengarna.

Kanske ska ni båda starta ett eget sparande så att ni har ett frihetskapital som ni bestämmer över? Tjänar en av er mer än den andre är det också klokt att enas om hur ni ska fördela de löpande gemensamma utgifterna. Den en av er som tjänar 15 procent mer kan exempelvis stå för 15 procent mer av de gemensamma utgifterna.

3. Det är många gånger så att den ene står för merparten av maten och hushållskostnaderna och den andre köper bilen och andra kapitalvaror.

Det gör ingenting så länge ni bor ihop men om ni skulle separera är det bra att tidigt tänka på vilket värde som finns kvar i det som ni betalat för. Som sambo är det extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.

4. Håll koll på sambolagen.

När två ogifta personer bor tillsammans i ett parförhållande blir de sambor. Som sambor har ni ett sämre juridiskt skydd jämfört med om ni vore gifta. Läs noga på om vad som gäller just för er situation.

Utgift för en person som bor ensam År 2023
Hushållsel                 590 kr
Förbrukningsvaror                 140 kr
Hemutrustning              1 040 kr
Medier              1 600 kr
Hemförsäkring                 150 kr
Mat              3 630 kr
Personlig hygien                 730 kr
Summa              7 880 kr

Källa; Konsumentverket

Utgift för en person som delar hushåll År 2023
Hushållsel             390 kr
Förbrukningsvaror               75 kr
Hemutrustning             575 kr
Medier             925 kr
Hemförsäkring               75 kr
Mat          3 630 kr
Personlig hygien             730 kr
Summa          6 400 kr

Källa; Konsumentverket

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login