Så undviker du att kött fastnar på grillen

By on 11 september, 2023
Foto: Bluegaz

Att ha mat som fastnar på grillgallret kan vara väldigt frustrerande, speciellt när det är en finare bit kött. Här kommer därför 5 smarta tips för hur du undviker problemet.

1) Rengör grillgaller

Smutsiga grillgaller är en av de främsta orsakerna till att mat fastnar. Grillgaller som är täckta i fett och matrester tenderar att agera som klister och göra grillprocessen onödigt svår.

Rengör därför grillgallret regelbundet (vi rekommenderar att du tar för vana att göra detta före eller efter varje grillning). Använd en bra grillborste och/eller skrapa för att effektivt skrubba bort smutsen. Kolla in våra guider här för mer information om hur du rengör grillen.

2) Olja in grillgallret

Genom att applicera olja på grillgallret skapas en barriär som hindrar köttet från att fastna.

Olja därför alltid in grillgallret innan du börjar grilla. Doppa lite hushållspapper i olja och smörj in grillgallret (en grilltång kan användas för att underlätta). Tänk på att endast applicera ett tunt lager olja. Om olja droppar ner i grillen kan detta leda till att lågor flammar upp.

Tänk även på att välja en matolja med hög rykpunkt, det vill säga som tål höga temperaturer. Vegetabiliska oljor som raffinerad olivolja eller rapsolja är bra alternativ. Man kan även använda non-stickspray, dock är många av dessa mycket lättantändliga och ska därför enbart appliceras på kalla grillgaller.

3) Olja in köttet

Samma logik här. Genom att täcka köttet med olja uppstår en skyddande barriär mellan köttet och grillgallret.

Se till att torka av köttet först och tillsätt oljan efteråt. Om köttet redan är marinerat i en oljebaserad marinad kan du skippa detta steg.

4) Förvärm grillen

När kött placeras på en varm grill kommer fukten i köttet att förångas och denna ånga kommer att bilda en skyddande barriär mot gallret som förhindrar att köttet fastnar.

Ta därför för vana att alltid förvärma grillen innan du lägger på någon mat. Låt grillen kommer upp i hög värme (vänta minst 8-10 minuter). Justera därefter värmen till måltemperaturen och lägg på köttet. Om du hör ett fräsande sizzlande ljud när köttbiten läggs på så vet du att grillen är tillräckligt varm.

5) Vänd inte för snabbt

Ibland kan det vara så enkelt som att du försöker vända på köttet för snabbt. Köttet måste hinna få en brynt yta så att proteinerna hinner stelna och är redo att släppa innan det går att vända.

Om du märker att köttet inte vill lossna direkt, ge det bara en liten stund till.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Bluegaz

You must be logged in to post a comment Login