Så undviker du vattenskador vid renovering av kök och bad

By on 23 augusti, 2023
Arkivbild

Är det kostnadseffektivt att delrenovera vattenledningar i samband med renovering, och hur gör man i så fall för att undvika vattenskador? Det är frågor som nästan alla som renoverar en bostad eller gör om i kök, bad eller tvättstuga ställer.

Branschorganisationen Säker Vatten ger sina bästa tips för långsiktig hållbarhet.

Säg vattenskada, och de flesta ser ett sprutande rör framför sig. Men det är ytterst sällan en vattenskada märks. Förrän det är för sent och skadan är omfattande i både väggar och golv. Faktum är att ett långsamt läckande rör i en vägg, är en vanlig orsak till vattenskada. Statistik visar att majoriteten av alla vattenskador orsakas av gamla rör, 20 år eller äldre.

– Det kan vara frestande att bara byta ut de rör som läcker eller rör som finns i det gamla badrummet som ska renoveras. Men det är som att be om en vattenskada, och vem vill riva ut ett nytt badrum? Då är det bättre att byta ut helheten och få ett intyg på att installationen är korrekt utförd av en auktoriserad montör. Då gäller också försäkringen, säger Martin Brunnkvist, teknikansvarig hos ideella branschorganisationen Säker Vatteninstallation.

En annan genväg som många tar, är att inte byta ut golvbrunnen vid renovering eller byte av tätskikt i bad, dusch och tvättstuga. En stor del av vattenskadorna sker vid golvbrunnar och anslutningen till tätskiktet måste vara intakt för att fungera som det ska.

– Just nu är det populärt att andra layout på huset i samband med renoveringar. Ett gammalt kök blir till sovrum och köket flyttas till en annan del av huset. Det innebär att montören behöver vara extra noga för att inte riskera läckage eller legionellautbrott. Tyvärr är det vanligt att man bara proppar igen de gamla ledningarna, i stället för att ta bort dem. Det ger optimala förutsättningar för den dödliga bakterien legionella att växa till, säger Martin Brunnkvist.

Branschorganisationen Säker Vattens tips vid renovering för att undvika vattenskador:

 • Byt ut rören innan de börjar läcka, merparten av vattenskador beror på läckage från rör som är 20 år eller äldre.
  .
 • Se över samtliga rör i samband med en renovering. Att bara byta det som är trasigt eller rummet som renoveras, blir ofta en dyrare historia.
  .
 • Byt golvbrunnen om du byter ytskikt.
  .
 • Kontrollera vitvaror och vattentäta skikt när du renoverar. Gamla anslutningar och kopplingar kan behöva ses över.
  .
 • Se upp med återmontering av handdukstorkare! Här finns en risk för legionellatillväxt.
  .
 • Se till att montören undviker dolda kopplingar och skarvar. Då ser du lättare om en vattenskada skulle uppstå, och skadorna kan begränsas.
  .
 • Vattensensorer är bra, men ger inte ett skydd mot vattenskador eftersom deras uppgift är att indikera när vattenskadan är ett faktum.
  .
 • Anlita ett auktoriserat VVS-företag och begär ett intyg på installationen, så är det försäkringsbart. På www.sakervatten.se kan du söka efter auktoriserade företag i hela landet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Säker Vatten

You must be logged in to post a comment Login