- Årets betygsresultat för elever i årskurs 9 i Örebro kommuns skolor
- Ta ansvar i midsommartrafiken
- Burbage Maskin AB Årets Företagare i Askersunds kommun 2025
- Ljusnarsbergs kommun tecknar partneravtal med Samarkand2015 för att stärka näringslivet
- ”Trygga hem – utan våld” tar vid när Operation Beta avslutas
- Testa något nytt ta båten till badplatsen
- ÖrebroBostäder säljer fastigheten Tunnbindaren 18
- Terapidjur skapar glädje och trygghet på Karlskogas äldreboenden
- Ny barnbok sätter Degerfors på kartan
- Förskolan Solberga i Askersund invigd
Så undviker man de vanligaste båtskadorna

För de drygt 780 000 svenska hushållen som äger en båt, börjar det bli hög tid att förbereda för sjösättning. Atlanticas försäkringsexpert Andreas Johansson berättar om de vanligaste skadorna vid sjösättning, och delar sina råd för hur man som båtägare kan undvika dem.
Sverige är ett av världens mest båttäta länder och för många av landets båtar och båtägare är det snart dags för sjösättning. Men sjösättningen är inte helt okomplicerad och bör tas på allvar för att minska risken för olyckor och skador på så väl båt som människor. Många av de vanligaste skadorna kan undvikas om sjösättningen går till på rätt sätt, Andreas Johansson på Atlantica Båtförsäkring förklarar:
– De allra vanligaste skadorna vid sjösättningen brukar ske under antingen transporten eller vid det kritiska sjösättningsmomentet. Det är därför extra viktigt att se till att båten är korrekt säkrad på trailern samt se till att styrning, gas- och växelvajer fungerar innan sjösättningen. Se även till att bälgarna till drev är hela innan och efter montering, tänk även på att följa tillverkarens bytesintervaller. Om du har en utombordsmotor så ska du använda ett godkänt motorlås för att minska risken för stöld. De flesta försäkringsbolagen ställer krav på att man använt ett godkänt lås för att får ersättning vid stöld, berättar Andreas.
För norra, och delar av mellersta Sverige känns det kanske fortfarande långt bort till sommaren nu när eventuellt lite snö drar in. Men i Örebro verkar våren ha kommit nu för att stanna! Det innebär att det är dags för de hushåll som äger en båt, att planera för vårens sjösättning. Atlanticas försäkringsexpert Andreas Johansson ger tre experttips på vad man ska tänka på för att undvika de vanligaste båtskatorna vid årets sjösättning.
Andreas Johansson ger 3 tips att tänka på innan och vid sjösättning:
- Att båten är korrekt fastsatt i draganordningen eller båttrailern
En av de vanligaste olyckorna vid sjösättning är när båten inte är korrekt surrad på båttrailer. Detta kan medföra att båten kan studsa vid ojämnheter i vägunderlaget eller att trailer lossnar från dragkulan. Här är det viktigt att tänka på att båten ska ha minst fyra fästpunkter med säkrade spännband. Kontrollera att banden är åtdragna och att handsken sitter fast ordentligt i dragkulan på bilen innan du kör i väg. - Dra åt handbromsen och kontrollera vinschens funktion före sjösättning
När trailern ska backas ner bör man vara vaksam på att vattnet endast ska nå en liten bit över fälgkanten. Får man vatten i trailerns bromsar eller hjullager kan de börja rosta. Tänk också på att lämna växeln i och dra åt handbromsen, för att undvika att bilen glider ner i vattnet. Vid nedvinschning av båt i vattnet från båttrailer så kan båten tappas och okontrollerat åka ner mot vattnet om vinschen inte fungerar ordentlig. Då kan den kan slå i hårt mot botten ifall inte vinschen är spärrad eller är defekt. Därför är det extra viktigt att kontrollera att vinschen fungerar som den ska innan sjösättning. - Leta efter läckage
Den vanligaste orsaken till att en sjunkskada sker är att det har uppstått läckage i slangar eller genomföringar efter vinterförvaringen. Båtägaren glömmer att montera tillbaka slangar eller sätta tillbaka dyvika, logg- och ekolodsgivare som har varit avmonterade under vintern. Vanligt är också att det uppstått frysskador med frostsprängning i slangar och anslutningar vilket inte upptäckts förrän båten är sjösatt. För att undvika en sjunkskada är det därför viktigt att dubbelkolla att genomföringar är hela genom att stänga och öppna alla kranar. Båtägaren bör även omgående leta igenom båten efter läckage samt titta till båten direkt efter att den är sjösatt.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Atlantica
Related Posts
Latest News
-
Årets betygsresultat för elever i årskurs 9 i Örebro kommuns skolor
Betygsresultat för årskurs 9, visar att 77% av eleverna i...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Ta ansvar i midsommartrafiken
Midsommar är årets största trafikhelg, torsdagen är en populär resdag...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Burbage Maskin AB Årets Företagare i Askersunds kommun 2025
Hans och Mattias Wäcklén, ägare till Burbage Maskin AB, har...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Ljusnarsbergs kommun tecknar partneravtal med Samarkand2015 för att stärka näringslivet
Ljusnarsbergs kommun har tecknat ett strategiskt partneravtal med AB Samarkand2015,...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
”Trygga hem – utan våld” tar vid när Operation Beta avslutas
Den 30 juni avslutas den nationella polisoperationen Beta, och arbetet...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Två av tre har varit på midsommarfirande med för mycket alkohol
Två av tre har varit på ett midsommarfirande där det...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Tioårig grundskola från hösten 2028
Riksdagen har beslutat om lagändringarna i regeringens proposition, En tioårig...
- Posted juni 19, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login