Så väljer du bilen som är billigast att äga

By on 16 oktober, 2022
Arkivbild

Inflation, höga el- och bränslepriser och en stigande ränta, att köpa en ny bil i oroliga ekonomiska tider kan vara svårt och det är mycket som bör vägas in. För att guida dig till ditt nästa köp listar Kamux nu fem parametrar som är viktiga att ha i åtanke för att välja en bil som är billig att äga.

För att få ut det mesta av en bilaffär gäller det att se över vilka parametrar det är som kostar pengar. Se först och främst över dina egna behov och hur du planerar att använda din nya bil. Har du långa pendlingsavstånd kan det vara värt att investera i en mer bränslesnål bil. Om du däremot behöver använda bilen för kortare sträckor är det viktigare att se till att det inte är för hög skatt eller servicekostnader. En tumregel för alla som köper en begagnad bil är även att välja en bil som inte kommer tappa för mycket i värde.

– I dessa tider förstår vi att ett bilköp kan kännas skrämmande för många. Ett bra råd är därför alltid att kolla runt ordentligt innan du bestämmer dig. Titta och jämför modeller, märken och priser. Inte minst, våga omprioritera och testa nytt, säger Kerim Nielsen, VD för Kamux Sverige.

För att hitta bilen som är billigast att äga är det absolut viktigaste att du utgår ifrån dig själv och dina behov. Ha parametrarna i åtanke och fokusera på det som har störst betydelse för dig och din ekonomi.

Här listar Kamux fem parametrar som du kan ta i beaktning till ditt nästa bilköp:

…………….

1.  Värdeminskning

Att bilen minskar i värde är oundvikligt. Generellt brukar minskningen följa inköpspriset vilket innebär att en dyrare bil sannolikt kommer ha högre värdeminskning. Ett knep för att undvika det värsta värdefallet är att välja en lite äldre bil, då fallet alltid är störst i början. Däremot varierar värdeminskningen rejält mellan olika modeller. Exempelvis Kia, Volvo och Toyota tappar mindre i värde på grund av deras snåla motor och eftertraktade märke1.

….

2.  Bränsleförbrukning
I dagsläget när bensin, diesel och el är dyrt är det svårt att komma ifrån en kostsam bränsleförbrukning. Däremot finns det bilar som är lite snålare än andra. Generellt är det bra att välja en mindre och lättare bil om du vill hålla igen på förbrukningen. Det finns dock även bilar i större storlekar som har mindre bränsleförbrukning. Några exempel på bilar med snål bränsleförbrukning är Peugot 208, Citroen C3 och Renault Clio.

….

3.  Service
Servicekostnaden som står för en stor del av ägandekostnaden ska heller inte förglömmas. Vanligtvis blir kostnaden dyrare ju äldre bilen är. Däremot finns det undantag och det är värt att kolla upp servicekostnaden innan du köper din bil.

….

4.  Skatt
Viktigt att ha i åtanke är att bilskatten höjdes från 1 juni 2022 för bilar med högre utsläpp. Skatten gäller nya bensin- och dieselbilar som släpper ut mer än 75 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Det finns däremot undantag där fordonsskatten inte tas ut. Eftersom skatten hanteras sedan 2018 i bonus/malus- systemet får bilar som för första gången tagits i trafik före den 1 juli 2018 inte höjd skatt. Därför kan det vara tacksamt att välja en lite äldre begagnad bil för att undkomma den höjda skatten.

….

5.  Försäkring
Försäkringen av bilen kan i många fall vara en pengatjuv. Det är viktigt att se över så att du får en bra försäkring som täcker dina behov. Hur mycket din försäkring kostar beror såklart på flera faktorer, bland annat din ålder och var du bor. Oavsett dessa faktorer är det viktigt att du jämför olika försäkringar när du köper en bil.

Vad behöver du i din försäkring och framför allt vad behöver du inte? Ta dig tid till att ringa olika försäkringsbolag och be om kostnadsförslag så att du kan hitta det som passar dig bäst.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Kamux

You must be logged in to post a comment Login