SJ tecknar låneavtal för köp av nya tåg

By on 22 december, 2023
Arkivbild

SJ AB tecknar ett låneavtal med Europeiska investeringsbanken, EIB, för att köpa 25 höghastighetståg med en maximal hastighet på 250 km/tim. Finansieringen kommer att bidra till modernisering och utbyggnad, av den kommersiella persontrafiken i Sverige och främja övergången från väg- och lufttrafik till järnvägsresor.

Europeiska investeringsbanken (EIB) har tecknat ett låneavtal om 1,75 miljarder kronor (154,8 miljoner euro) med SJ AB. Finansieringen kommer att gå till inköp av 25 höghastighetståg med en maximal hastighet på 250 km/h som ska trafikera olika sträckor i Sverige, Norge och Danmark.

Tågen kommer till en början att trafikera sträckan Stockholm–Malmö, som är den mest efterfrågade i Sverige, och därefter vidare till Köpenhamn. De nya tågen kommer i ett senare skede att trafikera linjen Stockholm–Göteborg samt till Oslo. Enligt planen ska de nya tågen sättas i trafik mellan 2026 och 2028.

Persontrafiken på järnväg ökar dubbelt så mycket i Sverige jämfört med EU i genomsnitt, och järnvägstrafiken förväntas fortsätta att öka. Med denna finansiering kommer de äldsta fjärrtågen att bytas ut och en ökning ske av den totala kapaciteten i SJs fordonsflotta, vilket kommer att ge ökad pålitlighet och komfort för passagerarna.

– Mer investeringar i hållbara transportsätt är avgörande för att mildra klimatkrisen. Vi vid EIB är därför mycket glada över att kunna stödja SJ, eftersom bolaget nu investerar i uppgraderade och moderniserade höghastighetståg för att tillgodose den växande efterfrågan i Sverige och i vissa av dess grannländer att resa med tåg, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros.

– SJ har startat sitt största investeringsprogram någonsin och om några år kommer vi att ha en av Europas modernaste fordonsparker. Det är absolut nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att bidra till såväl klimatmålen som tillväxten i Sverige, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: SJ

You must be logged in to post a comment Login