Skapa hållbara vanor för din ekonomi

By on 5 januari, 2023
Foto: Kvix

Januari, startskott för nya vanor, nya rutiner, optimism och framtidstro, vi summerar det gånga året och målsätter det nya, januari är tyvärr också känd för årets fattigaste månad. Vi har listat 9 saker du kan göra för att påverka din ekonomi, inte bara i januari, vi kör hela året, hållbara vanor.

Håll koll – bara då har du möjlighet att påverka din ekonomi

För att kunna påverka din situation är steg ett att ha koll på utgångsläget – jämför inkomster och utgifter. Hur mycket har du att leva på, oavsett vilken månad på året det är.

Påverka din ekonomi

Genom att planera kan du förbereda din ekonomi. Spontanköp, kaffe på väg till jobbet, småköpen blir lätt en stor summa när du adderar ihop dem. Det finns idag digitala verktyg för att hålla koll på var pengarna tar vägen. Exempel på dessa är: Zlantar, Mina utgifter, Buddy. Bokför alla köp, även plastpåsen på ICA.

Minska kostnaderna

Behöver du handla, tänk på hur du kan skruva ned kostnaderna. Att handla second hand eller på köp- och säljsajter är inte bara bra för miljön utan även för plånboken. Ibland kan vi komma över helt oanvända saker till ett betydligt lägre pris.

Sälj det du inte behöver

Sifos undersökning visar att varje svensk har i snitt 38 oanvända saker hemma till ett värde av ca 20 000 kr. Ett bra sätt att få in extra pengar och få ordning hemma är att gå igenom garderoberna och utnyttja köp- och säljplattformar. Miljövänligt och kostnadseffektivt. En artikel på DI i januari listar vad som säljer bäst begagnat.

Nytt år, goda vanor

Efter helgerna vill vi aktivera oss fysiskt. Spara in på busskort genom att börja gå eller cykla till jobbet, om det är möjligt. Att bjuda in till långpromenader är ett bra alternativ till aktivt liv. Jobbar du och har tillgång till friskvårdsbidrag, investera i https://kvix.tv/ ett prisvärt alternativ att få ett enormt utbud för en bråkdel av friskvårdsbidraget.

Nöjen

Att ha roligt behöver inte kosta mycket. Ordna hemmabiokväll, styr upp ett knytkalas, eller varför inte en klädbytarkväll med vännerna.

Sluta med dåliga vanor

Visst januari månad är rätt grå som den är utöver ”pengabristen” men varför inte passa på att spara in på kostnaden för cigaretter och snus? Slutar du nu sparar du inte bara in på onödiga utgifter denna månad utan även för resten av ditt liv. Ett liv som du lever längre eftersom du slutat med nikotinet.

No more läsk-igt

Visst är det härligt med en läsk, men tänkt vad du skulle spara om du väljer vatten framför colan eller energidrycken? Hälsosamt både för dig och för plånboken.

Matlåda varje dag

Sist men inte minst, vardagsspararens bästa vän: matlådan. Med matlåda som lunchsällskap har du på bara en månad sparat ihop hela 1 500 kronor. Fortsätt ett helt år och du har sparat 18 000 kronor!

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Kvix

You must be logged in to post a comment Login