Skidor – Kalla tillbaka i träning och tävling

By on 4 december, 2016

Medan världscuptävlingarna avgjordes i norska Lillehammer under söndagen åkte Charlotte Kalla ett lugnt distanspass längs spåren i Idre fjäll med natursköna Städjan i blickfånget.

Jag mår bra och har inte haft några känningar av förmaksflimret sedan jag gick i mål i Ruka förra söndagen. Det känns skönt, säger Charlotte som tillsammans med sin personliga tränare Magnus Ingesson och landslagsledningen lagt en grundplan för de närmaste veckornas träning och tävlingar.

En vecka har gått sedan en trött Charlotte Kalla stakade i mål i finska Ruka utan att veta vad som egentligen hänt i kroppen.

Nu har det beslutats att tävlingarna i Davos och La Clusaz, som avrundar den första världscupperioden innan julfirandet, stryks ur hennes kalender.

Vi är väldigt glada över att ha fått positiva rapporter från Charlotte de senaste dagarna, även om det är för tidigt för henne att återgå till världscupen. Vi känner oss trygga med hennes upplägg framöver och hoppas att få se henne tävla snart igen, säger förbundskapten Rikard Grip.

Charlottes återkomst i världscupen planeras istället att bli Tour de Ski som inleds i schweiziska Val Mustair med sprint på nyårsaftonen.
– Målet är att åka halva eller kanske till och med hela touren. Jag känner mig lugn, trygg och omhändertagen i det läge jag hamnat i. Jag försöker vara ärlig med vad kroppen säger och har en dialog med gänget runt mig. Mina behov är viktigast just nu och att tillgodose dem. Jag trivs bra med rutiner och därför skapar vi en normal träningsvardag men med fokus på grundträning och att ge mig förutsättningar att hämta hem förra helgens lopp. Mer tid sedan urladdningen kommer att ge resultat.

Med anledning av genomklappningen i Ruka genomgick Charlotte Kalla i tisdags och onsdags omfattande tester och undersökningar i Stockholm där landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson kallat in hjärtexperter. De konstaterade att Charlotte drabbades av förmaksflimmer.

De ingående undersökningar som gjordes visade att Charlotte hade goda värden på allt vi kontrollerade. Därmed kände vi oss medicinskt trygga i att det inte var någon fara för Charlotte att återgå i träning och fortsätta att tävla på högsta internationella nivå.

Efter några lugna dagar hemma i Sundsvall reste Charlotte till snöparadiset Idre fjäll i lördags för att påbörja den träning hon behöver för att kunna komma tillbaka i gammalt gott slag.

– Den lugna träningen har känts bra medan jag känner att det behövs mer återhämtning innan kvalitetspassen är på normal nivå, säger Charlotte som accepterat situationen och tålmodigt kommer att följa grundplanen som hon lagt med Magnus Ingesson och landslagsledningen.

Nu är det viktigt att vi gör rätt och inte förivrar oss. I planen finns ett par längre läger (Idre och Saxnäs) och tävlingar i Skandinaviska cupen i Lillehammer nästa helg. Men planen kan komma att justeras om inte Charlottes kropp responderar som vi önskar, avslutar Charlottes tränare Magnus Ingesson.

Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login