Skilsmässor för 65+ ökar – så förbereder du dig

By on 7 februari, 2023
Arkivbild

Skilsmässor bland äldre ökar, på 20 år har antalet skilsmässor bland personer över 65 år nästan tredubblats.

– En anledning till att allt fler äldre skiljer sig kan vara att vi har det bättre materiellt sett idag än tidigare generationer som växte upp under fattiga förhållanden. Men en skilsmässa kan ändå bli ekonomiskt kännbar, särskilt för äldre kvinnor, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boendeutgifterna. Står man inför pensionen kan det vara svårt att överhuvudtaget få lån med tuffa krav från bankerna eftersom de räknar på framtida pension som en varaktig inkomst, som alltså inte kommer att stiga med inflationen. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi.

Tidigare uträkningar visar att en ensam kvinnlig pensionär har svårt att få ihop vardagsekonomin under 2023.

– Nu ska den som separerat stå ensam för boendekostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, och datorer och det blir mycket tuffare för en kvinna då hon har lägre pension. Att pensionärerna fått 3 procent mer i pension täcker inte de ökade kostnaderna, säger Trifa Chireh. Inte med tanke på att inflationen är över 10 procent i Sverige.

2000 – 869 skilsmässor
2021 – 2 347 skilsmässor

Här är några tips för dig som är i färd med att separera:

 • Har du låg pension kan du få Bostadstillägg efter att du fyllt 66 och som är behovsprövat. Kolla med Pensionsmyndigheten vad som gäller för dig.
  .
 • Har du det ekonomiskt tufft just nu eller ingen sparbuffert går det bra att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen för att plussa på den dåliga ekonomin samtidigt som du arbetar om du har nått en ålder när du kan börja plocka ut dem (från 63 år 2023).
  .
 • Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad?
  .
 • Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen.
  .
 • Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login