Solskyddsprodukter stoppade

By on 31 maj, 2021

Läkemedelsverkets återkommande tillsyn av solskyddsprodukter visade att sex av femton kontrollerade produkter saknade bevisning för utlovad solskyddseffekt. Ansvariga företag stoppade frivilligt bristande produkter eller såg till att brister rättades.

– Det här är allvarligt. Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar. Antalet fall av hudcancer har ökat markant de senaste 10 åren. Solskyddsmedel är ett viktigt komplement till kläder, solhatt och skugga, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har under våren 2021 kontrollerat om femton solskyddsprodukter på den svenska marknaden uppfyller de krav som ställs på solskyddsprodukter. Kontrollerna visade att:

  • 6 av 15 kontrollerade solskyddsprodukter saknade bevisning för utlovad solskyddseffekt
  • 11 av 15 produkter hade brister i produktmärkningen
  • Därtill observerades bristande marknadsföring för vissa produkter.

Företagen ansvarar för att testa att deras produkter ger det solskydd som utlovas. Trots detta visade Läkemedelsverkets kontroller att vissa produkter saknade fullständig effektbevisning. Kontrollerna visade även att varningstexter och bruksanvisning för säker användning saknades för vissa produkter.

Det är viktigt att solskyddsprodukter ger det skydd som utlovas men för att få utlovat skydd måste dessa också användas på rätt sätt.

– Du behöver smörja in dig rikligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Solskyddsprodukter ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Vi avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket.

Beroende på hur mycket solskydd företagens tester visar att produkterna har får de märkas med någon av följande solskyddsfaktorer (SPF); 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 och 50+. Eftersom solskyddsfaktorer över 50 inte ökar UV-skyddet på ett meningsfullt sätt är högsta tillåtna solskyddsfaktor i märkningen 50+. Trots detta visade Läkemedelsverkets kontroller att vissa kontrollerade kosmetiska produkter var märkta med SPF 100.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login