Spelvanor för den svenska gamern 2023

By on 24 december, 2023

För att slå hål på fördomar och ta reda på hur dagens spelvanor faktiskt ser ut kartlägger Samsung varför, hur ofta och på vilket sätt svenskarna gamear idag.

Att svenskarna tycker om gaming är ingen nyhet. Men varför, hur ofta och på vilket sätt spelar egentligen svenskarna idag? Trots att spelandet är utbrett över i stort sett alla grupper finns det fortfarande många fördomar om “gamern”. 

För att ta reda på hur dagens svenska spelvanor faktiskt  ser ut presenterar Samsung idag spelrapporten “Den svenska gamern 2023”, där man med hjälp av Kantar Sifo genomfört en undersökning bland 1000 vuxna svenskar i åldrarna 18–79[1].

Enligt undersökningen spelar män fortfarande mest (65% av alla gamers är män), men den förlegade bilden att alla gamers är singelkillar i tonåren är något som inte riktigt stämmer 2023. Trots att unga spenderar flest timmar framför skärmen, så kryper spelandet upp i åldrarna i takt med att de digitala generationerna växer upp och blir äldre.

Spelintresset har spridit sig till flera grupper, och idag plockas kontrollen och tangentbordet upp av både tjejer och killar, unga och gamla, singlar och föräldrar.

Nära hälften av svenskarna gamear

Rapporten som presenteras idag fokuserar på TV- och datorspel, och visar att hela 44 procent av den svenska befolkningen vanligtvis spelar någon gång varje vecka, och därmed kan kalla sig själv en gamer.

Bland unga är siffran desto högre, bland 18-29 åringar spelar tre fjärdedelar (76%) varje vecka. Och i samma åldersgrupp spelar nästan var fjärde (23%) minst 10 timmar i veckan.

31 procent gamear för att fly vardagen

“Den svenska gamern 2023” djupdyker också i varför vi spelar. När frågan ställs till svenskarna blir det tydligt att olika grupper spelar av något olika anledningar. Det är mycket vanligare bland unga gamers att kalla gaming sitt intresse, samt att spela för att träffa sina kompisar.

Äldre gamers anger i högre utsträckning istället att de spelar för avkoppling, samt för att fly vardagen.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Samsung
Läs mer om hur svenskarna spelar i den fullständiga rapporten Den Svenska Gamern 2023 här – https://news.samsung.com/se/wp-content/themes/btr_newsroom/download.php?id=zfa7FRUh%2B6kV0gCX6hnC3A%3D%3D
[1] Rapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo, på uppdrag av Samsung, i Sverige under perioden 7–14 februari 2023. Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer, med 1002 svarande svenskar mellan 18-79 år.

You must be logged in to post a comment Login