Städa effektivt och spar tid

By on 25 augusti, 2021
Arkivbild

Hösten är här och för många innebär det en nystart. Kanske har man nytt boende eller vill fräscha upp sitt befintliga hem? Då kommer ett par smarta tips för att städa mer effektivt man kan ta del utav.

Med hjälp av Husmorstipsen har det tagits fram en guide till hur man städar mer effektivt och dessutom på kortare tid än en klassisk storstädning och på så sätt får mer tid över till annat. 

Skapa ett system för städningen

Städa ett rum i taget istället för en aktivitet i taget. Experter i området har kunnat se att det går åt mer tid om du dammsuger alla rum, moppar alla rum osv istället för att städa klart ett rum i taget. Städa därför ett rum i taget och börja och avsluta på samma ställe. Skapa en rutin för städningen som du upprepar vid varje tillfälle så slipper man lägga tid på att fundera över nästa steg.

Var noggrann – det lönar sig

Börja städa uppifrån och ner. Först torkar man av hyllor och lampor för dammet kommer sedan ner till golvet. Därefter dammsuger man och moppar golvet, så slipper man göra om proceduren. När man ska damma, dammsuga, moppa mm så gå alltid från vänster till höger så att man vet att man täcker alla ytor.

Tänk proaktivt med städningen

Om man använder en duschrengöring efter varje gång man har duschat så slipper man problem med smuts- och kalkavlagringar. Spraya ett par gånger efter en dusch och skölj sedan av. Då behöver man inte göra den längre storstädningen av badkar/dusch och tjänar in tid på det.

Lös upp fett i köket

Fett är ofta ett stort problem i mångas kök. Det hamnar på spisen, i ugnen och byggs upp på bänkar och ovanpå köksskåpen. Man kan lösa det med apelsinolja eller ett klassiskt fettlösande diskmedel. Blanda en matsked flytande diskmedel med en liter vatten och torka av ytan med en ren svamp eller trasa, därefter sköljer man bort det med en annan ren svamp. Om det är en extra tuff fettfläck på någon yta kan man tillsätta bakpulver i vattnet så att det lossnar ordentligt.

Få bort kalk från vattenkranen

Hårt vatten gör att det skapas kalkavlagringar vattenkranar. Undvik att rengöra detta med vassare skrubbsvampar då det kan skada kranen. Lös istället upp kalken genom att ta lite vit vinäger på en trasa och torka.

Städa regelbundet

Att kunna städa snabbt är en färdighet som man behöver öva upp. Storstädning räcker med några månaders mellanrum, därefter kan man snabbrengöra en gång i veckan. Det är allt som krävs för att ditt hem ska vara helt och rent.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Erik Olsson

You must be logged in to post a comment Login