Stöd till jordbävningsdrabbade i Afghanistan

By on 28 juni, 2022
Arkivbild

Den kraftiga jordbävningen i östra Afghanistan i förra veckan har drabbat befolkningen hårt, med många döda och skadade, och många hur har helt eller delvis förstörts. Biståndsmyndigheten Sida ger nu ett stöd på fem miljoner kronor till Norska Flyktingrådet NRC som ska gå till att ge drabbade kontantstöd, till skydd och husrum för hemlösa och till vatten och sanitet.

– Trots att vägar och mobilmaster förstörts av jordbävningen har många olika hjälporganisationer och inte minst NRC som finns på plats för att analysera vilka hjälpbehov som finns och därefter skyndsamt satt igång hjälparbetet, säger William Stannervik, ställföreträdande enhetschef för Sidas humanitära bistånd.

Jordbävningen i östra Afghanistan nära gränsen till Pakistan den 22 juni är en av de mest omfattande under de senaste 20 åren och värst drabbade är provinserna Paktika och Khost där minst 3000 hus nu är förstörda. Enligt de första bedömningarna är situationen särskilt bekymmersam i distriktet Gayan, i Paktika, där cirka 70 procent av samtliga hus har förstörts eller skadats. Enligt ännu obekräftade uppgifter, bor 700-800 familjer under bar himmel efter att deras hus helt eller delvis har förstörts.

– Som alltid i katastrofer är det viktigt med tidiga insatser, och NRC finns redan på plats och har därmed en redan etablerad kapacitet att agera och snabbt ge stöd till de som drabbats, säger William Stannervik.

NRC är sedan lång tid tillbaka en av Sidas viktiga humanitära partnerorganisationer som kommer vara en viktig del i hjälparbetet.

Situationen för civilbefolkningen i Afghanistan är mycket svår, och enligt FN befinner sig 97 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen. Sida har under 2022 beslutat om humanitärt stöd på 288 miljoner kronor till Afghanistan och i dag beslutades alltså om ytterligare fem miljoner kronor öronmärkta för Afghanistan.

Inom kort kommer också FN att gå ut med en begäran om stöd till den redan svårt prövade befolkningen där 97 procent av befolkningen enligt FN befinner sig under fattigdomsgränsen. FN kommer också att etablera en gemensam hubb för att samordna och arbeta med insatserna.

Världen | Afghanistan
Örebronyheter

Källa: Sida

You must be logged in to post a comment Login